<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Anders Skar er Norgessjef i Nordnet - en digital bank for investering og sparing. Her i Nordnets lokaler i Oslo sentrum. Foto: Siv Dolmen

– Kundene våre er ikke hodeløse høns som spiller på casino

Corona og aksjefeber løftet Nordnet til Norges største meglerhus i juni. – Det har vært et unormalt halvår, og vi er på utrolig høye nivåer, sier daglig leder i Nordnet, Anders Skar. 

Publisert 24. juli 2020 kl. 19.35
Oppdatert 27. juli 2020 klokken 12.50
Lesetid: 8 minutter
Artikkellengde er 1895 ord

Anders Skar

 
 • Alder: 44 år.
 • Sivilstand: Samboer, ett barn.
 • Stilling: Daglig leder i Nordnet.
 • Aktuell: Selskapet ble Norges største meglerhus i juni.
 • Bakgrunn: Utdannet siviløkonom. Bachelor i økonomi og administrasjon ved Trondheims Økonomiske høgskole. Master fra NHH med fordypning i strategi og ledelse. Var konsulent i Accenture før han begynte i Nordnet.
 • Stortingets talerstol blir din. Hvilken sak tar du opp?
  En av mine hjertesaker er å få privatøkonomi inn i skoleverket, slik at man kan lære barn og unge om hvordan de best håndterer pengene sine. Det er viktig å lære unge verdien av penger og hvordan det tjenes opp og brukes. Faget livsmestring er på vei inn i skolen nå, og jeg er spent på å se hvordan det blir.
 • Hva bør Norge bruke mindre penger på?
  Vi bør være mer forsiktig med pengebruken når det gjelder å bygge for mye byråkrati i offentlig sektor, til fordel for investeringer og tilrettelegging for det private næringslivet som faktisk sørger for skatteinntekter og finansierer velferdsstaten.
 • Hva er din dårligste investering?
  Det som kommer til minne først er at jeg var med på børsnoteringen av REC i sin tid, som ble en folkeaksje. Det var ingen ende på kursoppgang og jeg hadde stor avkastning. Man kan si det slik at jeg var med på himmelferden, ble grådig og var så med selskapet hele veien ned igjen.
 • Hvilken bok vil du lese om igjen? “De som beveger verden” av Ayn Rand.
 • Hva er ditt drømmereisemål? Jeg vil dra til Australia igjen, men denne gangen stoppe innom Fiji på veien.

I et lokale ved Stortinget åpnes en dør med logoen Nordnet på. 

– Velkommen inn, sier Anders Skar med et smil. Vi blir enige om at det er lurest at vi ikke håndhilser. Deretter blir vi tatt inn i Nordnets kontorlokale hvor stemningen av fellesferie ikke er til å overse.

Han var Nordnets fjerde ansatte, etter at selskapet ble stiftet i Norge for 20 år siden.

– En tidligere studiekamerat av meg var daglig leder i selskapet og spurte tilfeldigvis om jeg ønsket en ny jobb. Det er jeg glad for at jeg takket ja til i dag.

GODE FREMTIDSUTSIKTER: Med tittelen Norges største meglerhus i juni blir reisen fremover spennende. Foto: Siv Dolmen

– Jeg stiller høye krav, men kunne nok vært en strengere leder. Jeg må innrømme at jeg er litt konfliktsky.
Anders Skar, daglig leder i Nordnet

Til tross for at han i dag leder en betydelig tradingmaskin, falt han inn i bransjen ved en tilfeldighet.
– Da jeg fikk tilbud om å begynne i Nordnet var det ikke finans som var forlokkende, det var jobben og utfordringene. Den første aksjen jeg noensinne kjøpte var faktisk Nordnet-aksjen, rett etter at jeg begynte her. Jeg startet som prosjektleder og forretningsutvikler. Da daværende daglige leder fikk jobb hos en konkurrent, overtok jeg lederrollen.

Timingen var derimot ikke på hans side.

Rollen som daglig leder inntok han i 2007, rett før finanskrisen inntraff.

– Det stormet som verst da. Jeg hadde voksne mannfolk på kontoret som gråt fordi de hadde investert formuen på børs. Noen hadde heller ikke fortalt dette til ektefellene sine, så det var en hard tid for mange, som nærmest mistet formuen sin over natten. Finanskrisen ga meg virkelig god erfaring med lederrollen og ga meg en dyp respekt for produktet vi leverer. Pengene som kundene investerer på vår plattform representerer frihet, fleksibilitet, fremtidsplaner og drømmer. Det må man ha respekt for. Tilliten kundene viser ved å plassere pengene via oss, den må vi gjøre oss fortjent til hver eneste dag.

UTFORDRENDE: Skar ble daglig leder rett før finanskrisen inntraff i 2007. Foto: Siv Dolmen

– Rett inn i tørketrommelen

Det er kanskje det han trives best med i jobben. At det er en dynamisk jobb i et spennende og givende marked.

– Det er konstant ting som skjer og man er tett koblet på det som skjer i økonomien og samfunnet forøvrig. 

Selv er han blitt en ivrig investor.

– Jeg hadde ikke spart og investert så mye penger som jeg gjør i dag uten denne jobben. Det blir en naturlig del av det, når man tilbyr det produktet man gjør.

Jeg har alltid jobbet for å leve, ikke levd for jobben.
Anders Skar, daglig leder i Nordnet

Skar er også opptatt av balansen mellom jobb og fritid.

– Det er viktig for meg å skille jobb og fritid. Jeg er glad i å jobbe, og ser på jobb som en viktig arena for realisere meg selv. Et av favorittmottoene er allikevel at man skal jobbe for å leve, ikke leve for jobben. Der tror jeg Nordnet skiller seg fra andre deler av finansbransjen hvor det nærmest er konkurranse om å jobbe mest mulig.

FAMILIEKJÆR: Den nybakte faren setter pris på tid med familien. Foto: Siv Dolmen

Under den verste coronaperioden var Skar i pappapermisjon og opplevde ikke de mange ukene med hjemmekontor. Den lille familien har akkurat flyttet inn i et rekkehus på Smestad. Skar innrømmer derimot at han har lagret et søk på hytte på Finn i løpet av våren.

– Som nybakt far blir det naturligvis mye fokus på familien. Det er viktig å være tilstede når man er hjemme, og være på jobb når man er på jobb. Å gå tilbake på jobb etter over fire måneder pappaperm var som å bli kastet inn i tørketrommelen, men nå har det gått seg til.

Favoritthobbyene er å spille fotball, golf, eller ta en joggetur med kompiser.

– Jeg vil beskrive meg selv som en veldig sosial type med stor vennekrets. Det går med en del timer i uka på å se fotball, og spesielt Premier League. Jeg må også innrømme at jeg alltid har likt imaget av å gå på lange fjellturer, som Besseggen, men det blir det lite av dessverre.

– Kunne vært strengere

Han beskriver seg selv som en snill leder, som sikkert kunne vært strengere.

– Jeg tror på å lede med integritet og være et godt eksempel. Det er også viktig å være tydelig på forventninger til den enkelte ansatte, samtidig som jeg prøver å være så tilstede og tilgjengelig som mulig, i en hektisk hverdag. Jeg mener det er viktig med engasjement, samt sette litt hårete mål til forventninger om videre vekst.

Vi et litt rundere alternativ i en firkantet bank- og finansverden
Anders Skar, daglig leder i Nordnet

Noe har han gjort riktig som leder. Sist måned ble Nordnet kåret til Norges største meglerhus, ifølge Statistikk fra Oslo Børs. Tittelen er midt i blinken for en som Skar.

– Jeg har alltid vært veldig glad i å spille fotball og har nok opparbeidet meg et konkurranseinstinkt gjennom idretten. Det er morsomt å være Norges største meglerhus. Det blir en cherry on the top, som et bevis på at produktet og tjenesten vår blir satt pris på i det norske markedet. Det siste halve året har også vært helt spesielt, med rekordmange nye investorer.

SNILL LEDER: Anders Skar, med en kollega. Foto: Siv Dolmen

Runding i en firkant

Når han blir spurt om han er en tørr finansmann blir dialekten tydeligere.

– Nei, absolutt ikke. Jeg er en jovial trønder i bunn, så jeg vil tro og håpe at jeg er mindre formell enn andre i den tradisjonelle finansbransjen. Og det er jo akkurat det Nordnet forsøker å representere, et litt rundere alternativ i en firkantet bank- og finansverden. Vi ønsker å være der på kundenes premisser, ikke på bankens premisser. I Nordnet er vi oppriktig opptatt av at kundene skal tjene penger på pengene sine, ikke at banken skal tjene på det, slik det tradisjonelt har vært.

GOOD GUY: Skar beskriver Nordnet som en good guy i bransjen. Foto: Siv Dolmen

Tradisjonelt sett skiller de seg ut fra konkurrentene sine.

– Ambisjonen vår har alltid vært å være konkurransedyktig på pris, til fordel for mannen i gata. Dette vil jeg si er en del av vårt DNA. Vi ønsker å sette kundene i en posisjon hvor de kan håndtere sparepengene sine på en best mulig måte.

Nordnet er en nettbutikk full av finansielle spareprodukter, hvor kunden mikser og setter sammen porteføljen slik det passer dem.

– Når du setter det sammen selv er det klart at det blir billigere. Det at vi heller ikke tilbyr egne produkter gjør oss til en helt uavhengig aktør med en stor bredde og objektivitet på plattformen vår. Det er en floskel, men i vårt tilfelle stemmer det faktisk. Vi kan ikke lykkes uten at kundene våre lykkes.

Han beskriver Nordnet som er good guy i bransjen:

– Vi har alltid vært de som har presset kostnadene ned og forsøkt å gjøre verktøy og tjenester tilgjengelig for folk flest. Tidligere var investering i aksjer mer begrenset til profesjonelle investorer. Vi har presset, utfordret og demokratisert markedet for sparing og investering slik at det har blitt mer tilgjengelig for alle. Vi ønsker å vise viktigheten av å ta vare på pengene sine, uavhengig av størrelsen på formuen.

“Jeg misliker ganske sterkt det bildet som males av private aksjeinvestorer.”
Anders Skar, daglig leder i Nordnet

I april meldte selskapet at de har passert én million kunder i Norden. Bare i første kvartal fikk banken 90 000 nye kunder.

– I Norge har vi nesten 200.000 kunder. Kundebasen vår består av alt fra institusjonelle kunder og fond, samt family offices som forvalter hundrevis av millioner. Vi har også aktive aksjetradere, som lever av dette. Mange er også tidligere meglere som kan langt mer om aksjer enn det jeg gjør.

TRIVES: Skar gleder seg til å lede og utvikle Nordnet videre. Foto: Siv Dolmen

Skar beskriver Nordnets kunder som meget oppegående mennesker som har kunnskap og innsikt i hvordan man skrur sammen fonds- og aksjeporteføljer. Den siste tiden har det strømmet til med uerfarne investorer:

– Det er ingen som er født aksjeekspert, og vi har mange nye kunder som starter i det små og som er i en utviklingsfase hvor de tilegner seg kunnskap. De aller fleste av kundene, som vi ser i statistikk fra AksjeNorge og VFF, velger å spare i fond. Et mindre antall velger aksjeinvesteringer. Det kommer derimot også kunder som ikke har tilstrekkelig kunnskap, med en ambisjon om å bli rik fort og som dermed bruker plattformen vår feil dessverre. Disse er avhengig av flaks om de skal lykkes i så fall.

Han beskriver aksjemarkedet som alt annet:

– Jo mer du kan, og jo bedre du kan det, jo bedre vil du lykkes med det i lengden. Er du sylfersk på børsen med ambisjon om å bli rik, da er det tilfeldig hvis du lykkes.

“Vi kommer alltid til å presse prisene til fordel for mannen i gata.”
Anders Skar, daglig leder i Nordnet

Selskapet tilbyr podcaster, webinarer, tv-sendinger, blogginnlegg, seminarer og ulike verktøy og tjenester på plattformen sin. 

– Vår oppgave er å tilby kunnskap, inspirasjon og veiledning slik at kundene skrur sammen en best mulig portefølje for dem som enkeltperson. Vi vinner på å ha fornøyde og langvarige kunder, noe som forutsetter at vi gjør alt for å hjelpe kundene med å lykkes.

Kort oppsummert: – Majoriteten av kundene våre har en fornuftig og god tilnærming til aksjemarkedet, de er ikke hodeløse høns som spiller på casino.

Ni av ti fond blir billigere

Nye regler krever nye løsninger for selskapet. Nylig introduserte de en plattformavgift som har fått blandede reaksjoner.

– Nå får kundene returprovisjonen som tidligere gikk til oss. Ni av ti fond blir rimeligere. Indeksfond og enkelte aksjefond blir litt dyrere. Prismodellen vi hadde tidligere var ikke bærekraftig, og den nye modellen blir mer rettferdig for alle.

Likevel er det mange som er misfornøyde.

– Det er ikke de fornøyde kundene som roper høyest naturligvis. Det er ikke gøy å få hets i sosiale medier fordi noen er misfornøyd med den nye plattformavgiften, men det er vel en del av jobben, sier han med et smil.