<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Feminine menn velger skjegg

Vi ble med på herreklubb på Aker Brygge. Der forsvant pigmentflekker som dugg for solen, kjevene ble fylt med fillers og fettet skulle bort på permanent basis.

Publisert 18. okt. 2019 kl. 20.43
Oppdatert 16. nov. 2019 klokken 16.41
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1010 ord
HERRENES AFTEN: Her er Arnaud Bessiéres som har etablert herreklubben Mens Monday på Elite Helse på Aker Brygge. Han er født og oppvokst i Frankrike, med ti års erfaring fra L`Orealkonsernet, medgründer og utvikler av Elite Helse Skinhealth.  Foto: Nicolai Giil

Lyden av James Browns «It’s A Man’s World» strømmer ut av høyttalerne. I baren står en mat- og drikkekunstner og mikser cocktails med kollagen - det viktigste proteinet i bindevevet vårt. Vi får øye på en tidligere norsk profesjonell golfspiller sammen med kraftige menn med tatoverte armer og mer feminine utgaver av arten. Aldersspennet er fra 20 til 70 år. Det er mennenes mandag hos Elite Helse på Aker Brygge. De skal ikke farge vipper og bryn. Den slags har ikke det medisinske spa-et på listen over behandlinger. Her er det lasermaskiner og produkter som lukter mer sykehus enn blomster som er i fokus.

10-års jubileum

På et behandlingsrom ligger en eldre kar uten hår og får fjernet en skjemmende pigmentflekk over pannen. I et annet rom ligger en veltrent, maskulin kar og får skulpturert et kraftigere hakeparti med fillers. Ikke lenge etterpå ser han seg selv i speilet og strutter av lykke. Resultatet varer i 12 til 24 måneder. På naborommet får en noen kilos overvektig svenske en behandling hvor magefettet skal reduseres raskere enn han ville klart uten den høyteknologiske maskinen.

– Vi har passert 40 prosent mannlige kunder og nærmer oss 45 prosent, sier klinikksjef Isabella Bukurie Krasniqi.

Vi har passert 40 prosent mannlige kunder og nærmer oss 45 prosent
Isabella Bukurie Krasniqi

Det er ti år siden hun startet Elite Helse Medispa. Da holdt de til på Røa. Målet var en dag å åpne på Aker Brygge, hvilket hun, sammen med daglig leder og forretningspartner Laura Suta, har klart med bravur. I disse dager utvider klinikken i Støperigata med ytterligere 115 kvadratmeter, og økonomisk har de hatt vekst hvert år.

GRÜNDEREN: Klinikksjef Isabella Bukurie Krasniqi startet Elite Helse på Røa for snart ti år siden. Nå utvider hun klinikken på Aker Brygge med 115 kvadratmeter. Foto: Nicolai Giil

– I år ender vi på en omsetning på 14 millioner kroner, sier Suta og viser til en omsetningsvekst på over hundre prosent siden 2016 og opp 20 prosent siden i fjor.

Minner om et legekontor

Klinikken er stram og ren i linjene. Her er det ingen snirkelskrift og duftende roseblader. Det minner mer om et varmt og moderne legekontor. Klinikksjefen og den daglige lederen er utdannet sykepleiere. De har også knyttet til seg en lege, i tillegg til andre terapeuter.

– Det er på tide at vi lærer opp og tar vare på mannens hudhelse. Noen er sendt hit av sin kone eller en kompis, og vi har mye drop in-kunder, sier Krasniqi.

FØRSTE MANDAG I MÅNEDEN: Da er det herrenes aften i Støperigata på Aker Brygge. Her fra det aller første arrangementet tidligere denne måneden. Foto: Nicolai Giil

– Hva er de vanligste behandlingene for menn?

– Å fjerne svette under armene, neglsopp og reduksjon av hårvekst. Det er også noen som ønsker å fjerne alt håret på hodet. Noen ønsker å gå motsatt vei: å redusere eller bremse hårtap. Det kan gjøres med vitaminterapi, laserbehandling og bruk av plasmaceller. Dette er steget før eventuell hårtransplantasjon. Vi har også menn som tar Botox for å fjerne sinnarynker eller gjøre rynkene i pannen litt mykere, akkurat som David Beckham har gjort, fortsetter klinikksjefen.

Ingen ducklips og kattekvinner

Blant deltakerne på Men´s Monday finner vi Gevir-frisøren Andrés. Han har vært kunde i en årrekke.

FAST KUNDE: Frisøren Andrés  jobber hos Gevir og er ofte innom Elite Helse. Han har vært med siden de holdt til på Røa og testet nesten samtlige behandlinger. Foto: Nicolai Giil

– Hva er det jeg ikke har prøvd? Jeg vil prøve alt som er nytt, sier han og smiler plettfritt. Huden er like perfekt, men han ser på ingen måte kunstig ut. Hadde vi ikke visst bedre, ville vi aldri tippet at han nærmest vanker her.

Det handler ikke om å forandre, men å forskjønne
Andrés

– Men det må ikke se for stivt ut. Det handler om velvære, nytelse og å føle seg litt bedre. Det skal se sofistikert ut. Jeg hadde aldri gått til Turid på hjørnet for å få satt en sprøyte. Her er det ingen kattekvinner og ducklips. Det handler ikke om å forandre, men å forskjønne. Det er også slik jeg jobber med mine kunder, sier Andrés.

Permanent fettfjerning

Svenske Fredrik er også på Men´s Monday. Han er sendt hit av sin samboer og har testet flere behandlinger. Nå skal han begynne med kryolipolyse, en metode for permanent fettfjerning.

REALITETEN OG IDEALET: Fredrik fjerner fettet permanent. Foto: Nicolai Giil

– Jeg forbedret tiden på sykkel-birken med 1:04 og er fornøyd. Men jeg skal ned 15 kilo, og det er viktig å trene i tillegg til fettfjerningen. Nå skal jeg begynne på crossfit, sier Fredrik.

SKAL NED 15 KILO: Fredrik forbedret tiden på Birken i år med over en time, og skal ned 15 kilo før neste sykkel-Birken. Foto: Nicolai Giil

– Vi er en laserpark for dem som er opptatt av hud og helse. Jeg ser at gutta er interessert i høyteknologiske maskiner, sier Frode Sitter, leverandøren av flere av maskinene på Elite Helse.

– Hvem er den typiske kunden?

– Vi har mange fra forretningsmenn som er opptatt av å se bra ut. Da yter de mer på jobb. Men vi har også 18-åringer som har spart til behandlinger her for å bli kvitt kvisene. Nå finnes det gode, resultatorienterte behandlingsmetoder. Millennials er up and coming, sier klinikksjefen.

Skjegg skjuler feminine trekk

På hyllene står det strategisk plassert esker med landets eneste medisinske hudpleieserie for menn, med påskriften «Fast, Efficient & Effective. Just like you!».

Når mannen blir eldre, blir pannen høyere og både nesen og ørene fortsetter å vokse. Dessuten mister de testosteron og får ofte mer feminine trekk. Derfor velger mange menn å ha skjegg
Isabella Bukurie Krasniqi

– Mannens hud fortjener like mye oppmerksomhet som kvinnens. Men de må behandles forskjellig. Når mannen blir eldre, blir pannen høyere og både nesen og ørene fortsetter å vokse. Dessuten mister de testosteron og får ofte mer feminine trekk. Derfor velger mange menn å ha skjegg. Kvinner får derimot mer testosteron når de blir eldre. Ansiktet blir ofte mer firkantet. Men den gode nyheten, er at testosteron også gjør kvinner mer selvsikre, sier Krasniqi.

Bartenderen fortsetter å mikse drinker med proteinpulver.

– I New York er dette kjempehot. Der er det mange barer som tilbyr kollagenshots, sier Suta.