<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nav: 1,6 prosent arbeidsledige i desember

Handelsbanken ser en oppsiderisiko for rentebanen etter de nye ledighetstallene fra Nav.

  Publisert 22. des. 2022 kl. 10.01
  Oppdatert 22. des. 2022 klokken 10.56
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 423 ord
  SVAK ØKNING: I desember var det en økning på 300 personer som var helt ledige eller arbeidssøkere på et arbeidsmarkedstiltak. NTB

  Arbeidsledigheten i Norge holder seg fortsatt på et lavt nivå, viser tall fra Nav.

  Det er registrert 47.700 personer som står helt uten jobb, noe som er 1,6 prosent av arbeidsstyrken. Konsensus på forhånd var 1,7 prosent.

  I desember var det en økning på 300 personer som var helt ledige eller arbeidssøkere på et arbeidsmarkedstiltak, justert for sesongvariasjoner.

  – Ledigheten har holdt seg stabilt lav i hele høst, men vi ser nå for første gang en liten økning i antallet som er helt ledige eller deltar i et arbeidsmarkedstiltak. Det er hovedsakelig innen bygg og anlegg og industrien at ledigheten øker, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

  Lavere enn ventet

  Handelsbanken var blant dem som ventet at arbeidsledigheten ville øke til 1,7 prosent i desember. Det gjorde også Norges Bank.

  – Derfor peker tallene isolert sett på oppsiderisiko for styringsrenten fremover. Dataene fortsetter imidlertid å vise noen tegn til mykning, men endringene er svært små, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, i en rapport.

  SER RENTEØKNING I MARS: Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken. Iván Kverme

  – Alt i alt støtter dagens statistikk argumentet for nok en renteøkning i mars, som signalisert av Norges Bank. Hvis utviklingen i arbeidsmarkedet fortsetter å holde seg sterkere enn sentralbanken har lagt til grunn, kombinert med utsikter til at inflasjonen vil holde seg høy lenger, er det en oppsiderisiko for den videre banen til styringsrentebanen.

  Størst økning i bygg, anlegg og industri

  Ved utgangen av desember var det registrert 79.700 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Det utgjør 2,7 prosent av arbeidsstyrken.

  Justert for normale sesongvariasjoner har antallet arbeidssøkere holdt seg uendret eller økt innen seks yrkesgrupper fra november til desember, mens ni yrkesgrupper har hatt nedgang, opplyser Nav. 

  Størst er økningen innen bygg, anlegg og industriarbeid, mens reise og transport har den største nedgangen i antall arbeidssøkere. Andelen helt ledige er også høyest i sistnevnte kategori.

  Bruttoledigheten, altså summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 58.100 personer og tilsvarer 2,0 prosent av arbeidsstyrken.

  I tillegg var 21.600, tilsvarende 0,7 prosent av arbeidsstyrken, registrert som delvis ledige, opplyser Nav.

  Færre utlyste stillinger

  Så langt i desember er det registrert 11.000 nye arbeidssøkere hos Nav, i overkant av 700 for hver virkedag.

  Personer som oppgir at de har eller kommer til å miste jobben utgjør den største gruppen, med 32 prosent av de nye arbeidssøkerne.

  Tall fra arbeidsplassen.no viser at det ble registrert 26.200 nye ledige stillinger i måneden, noe som er 1700 pr. virkedag. Det er likevel en nedgang på 7 prosent fra desember i fjor.

  Flest utlysninger var det innen helse, pleie og omsorg med 8600 utlysninger.