<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Så bra har det ikke gått siden 2001

Den russiske industrien vokser på høy innenlandsk etterspørsel, med tilhørende sterk sysselsetting.

Publisert 30. des. 2022 kl. 08.48
Oppdatert 30. des. 2022 klokken 14.26
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 156 ord
President Vladimir Putin kan håpe på at utviklingen i industrien fortsetter og at ikke nedturen i tjenestesektoren smitter. Foto: Bloomberg

Torsdag viste en innkjøpsindeks for industrien en svak nedgang til 53,0 poeng i desember. November-målingen på 53,2 var imidlertid den høyeste på nesten seks år.

Produksjonen øker, og oppgangen i nye ordrer fortsetter, ledet av den innenlandske etterspørselen.

Produksjonsveksten har ført til den største russiske sysselsettingsveksten i industrien siden september 2001.

Eksportsalget faller derimot, påvirket av sanksjoner mot Russland.

PMI-indeksen for aktiviteten i tjenestesektoren har falt til 45,9 poeng, en sterk nedgang fra 48,3 i november. 

Det er tredje måned på rad at aktivitetsnivået i den russiske tjenestesektoren faller. 50 poeng utgjør skillet mellom avtagende og økende aktivitetsnivå.

Produksjonen faller raskere, det samme gjør ordreinngangen, ifølge S&P Global. Både den hjemlige og utenlandske etterspørselen trekker ned.

S&P Globals sammenstilte innkjøpssjefsindeks (PMI) for Russland har falt til 48,0 poeng i desember, fra 50,0 i november, viser ferske tall fredag.

Tjenestebedriftene peker på at spesielt økonomisk usikkerhet og svakere kjøpekraft hos kundene driver utviklingen. Flere bedrifter melder også at de har mistet kunder, opplyses det.