<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil ta opp konkurransen med USA

Olaf Scholz og Emmanuel Macron ønsker å gjøre EUs regelverk mer fleksibelt, hvis USA ikke gjør betydelige endringer i Bidens Inflation Reduction Act. 

    Publisert 23. jan. 2023 kl. 15.02
    Oppdatert 23. jan. 2023 klokken 15.55
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 421 ord
    ØNSKER LIKE KONKURRANSEVILKÅR: Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands kansler Olaf Scholz vil at USAs president Joe Biden skal gjøre betydelige endringer i Inflation Reduction Act. Foto: Bloomberg

    Tysklands kansler Olaf Scholz og Frankrike president Emmmanuel Macron advarer om at europeiske bedrifter kan bli nødt til å øke investeringene på en måte de ikke har gjort før, for å holde følge med amerikanske og kinesiske selskaper mens landene gjennomgår en grønnere omstilling av økonomiene sine.

    Advarslene kommer etter at de to statslederne møttes i helgen for å diskutere hvordan EU skal svare på USAs Inflation Reduction Act, som skal hjelpe amerikanske selskaper og som inneholder rundt 500 milliarder dollar med investeringer og skattelettelser over en tiårsperiode, skriver Bloomberg. 

    Vurderer WTO-klage

    EU mener at loven, som trådte i kraft i år,  ikke overholder internasjonale regler og vil urettmessig lokke selskaper til å flytte investeringer fra Europa til USA. EU-landenes ledere skal møtes i februar for å diskutere alternative reaksjonsmetoder, som blant annet kan være å sende en klage til Verdens handelsorganisasjon (WTO).

    – Det første vi må gjøre er å sørge for at EU ikke behandles verre enn nære naboer som Canada og Mexico, det kan ikke aksepteres, sier Scholz og legger til at USA har vist stor forståelse på dette punktet. 

    – Jeg er veldig optimistisk for at vi vil nå en nødvendig forståelse i løpet av første delen av året, sier Scholz. 

    Inflation Reduction Act har som mål å sørge for at USA ikke blir avhengig av Kina eller andre nasjoner, flytte produksjon «hjem» og samtidig subsidiere fremtidsrettede energikilder som hydrogen, batterier, vind og sol, skriver Bloomberg.

    Vurderer å tilpasse EU-regelverk

    Tyskland og Frankrike har oppfordret USA om å justere loven for å gi europeiske selskaper mer fleksibilitet, men innad i EU er man blitt mer og mer skeptiske til at amerikanerne vil gjøre betydningsfulle endringer, og har begynt å utarbeide måter å beskytte europeisk industri på. Blant annet ved å tillate stater å investere mer i egne selskaper. 

    Til tross for en økt frykt for motsvar og ny proteksjonisme som preger økonomien og fører til dyrere varer for forbrukerne, sier Scholz at han ikke er bekymret for at den grønne satsingen vil utløse en handelskrig.

    EU-konkurransekommisær Margrethe Vestager har advart om at for mye nasjonal støtte til selskaper kan skade mindre og fattigere land som har mindre økonomisk muskler. EU har allerede lempet på flere restriksjoner for selskaper, og ifølge Bloomberg var det unionens to største økonomier – Frankrike og Tyskland – som har tjent mest på det. 

    Seks andre land, Danmark, Finland, Irland, Nederland, Polen og Sverige, har derimot oppfordret EU-kommisjonen om å være ekstra forsiktige når det kommer til å endre regelverket ytterligere. De seks landene er bekymret for risikoen for fragmentering av det interne markedet, skadelige subsidiekonkurranser og svakere regional utvikling.