<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– All grunn til å lytte til rentehaukene

Eurosonen styrer mot en svært myk landing. Dette gir grobunn for vedvarende inflasjonspress og langt høyere renter, mener DNB Markets.

Publisert 25. jan. 2023 kl. 09.29
Oppdatert 25. jan. 2023 klokken 09.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 252 ord
SPÅR RENTEOPPGANG: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Are Haram

Oppmuntrende tilbakemeldinger fra innkjøpssjefene i eurosonen i januar styrket tirsdag troen på at regionen kan unnslippe resesjon. Etter stagnasjon/mild nedgang i fjerde kvartal i fjor, peker indeksene (PMI) svakt oppover igjen for aktiviteten. 

«Den tilsynelatende svært myke landingen for eurosonens økonomi gir grobunn for vedvarende inflasjonspress», skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i onsdagens morgenrapport. 

Hun trekker frem at indeksene som måler vekst i utsalgsprisene steg igjen, både for tjeneste- og industrisektoren. Dette henger sammen med at bedriftene nå tar grep for å gjenopprette marginer etter fjorårets kostnadssjokk, og at lønnskostnadene er økende.

«Det er derfor all grunn til å lytte til høytstående ESB-representanters pågående «kampanje» for å overbevise markedsaktørene om at styringsrentene skal et godt stykke opp fra dagens nivå», skriver Haugland videre.

Ser toppen på 3,50 prosent – minst

Ifølge sjeføkonomen blir innskuddsrenten – med 99 prosent sikkerhet – hevet med 50 basispunkter til 2,50 prosent torsdag neste uke. 

«Skal vi tro blant andre Lagarde, Villeroy og Lane er planen å levere flere halvinger på de neste møtene. Merk at referatet fra rentemøtet i desember, der størrelsen på rentehoppet ble redusert fra 75 til 50 basispunkter, viser at beslutningen var høyst omdiskutert», fortsetter hun. 

Mange i det såkalte Governing Council (renterådet) ville nemlig fortsette med 75 basispunkter

«Til sist ble det enighet om et kompromiss der det i stedet skulle varsles tydelig om flere store rentehopp i tiden som kommer. Vi tror rentetoppen blir på 3,50 prosent, og kanskje vel så det, mens markedet fortsatt vaker et sted mellom 3,25 og 3,50 prosent», oppsummerer Haugland.