<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Feds foretrukne indikator: Inflasjonen avtar i USA

Federal Reserves foretrukne mål på inflasjonen viser lavere årlig prisvekst i USA – som ventet.

Publisert 27. jan. 2023 kl. 14.31
Oppdatert 27. jan. 2023 klokken 14.41
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 191 ord
FØLGER MED: Federal Reserve og sentralbanksjef Jerome Powell. Foto: Bloomberg

Kjerne-PCE, Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål, var på 4,4 prosent i desember, viser nye tall fra USA fredag ettermiddag. Ifølge Trading Economics var konsensus i forkant på 4,4 prosent.

I november var kjerne-PCE på 4,7 prosent.

Utviklingen på månedsbasis var pluss 0,3 prosent, også dette på linje med konsensus. Det utgjør en økning fra måneden før, da kjerne-PCE var opp 0,2 prosent på månedsbasis.

Total PCE (personal consumption expenditure), som inkluderer mat- og energipriser, viser en økning på 5,0 prosent på årsbasis, ned fra 5,5 prosent måneden før. Månedsveksten var uendret på 0,1 prosent.

«Det oppfattes å være hugd i stein at Fed trapper ned til en 25-punkts renteheving, og usikkerheten dreier seg mer om den videre rentesettingen. Her skal vi nettopp se opp for PCE-deflatoren for desember, Feds foretrukne mål på underliggende inflasjon», skrev sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken i en rapport fredag.

Forbruket går ned

Private inntekter i USA viser en vekst på 0,2 prosent på månedsbasis i desember, mot 0,3 prosent i november. Forventningen her var en oppgang på 0,2 prosent.

Privat forbruk sank med 0,2 prosent i desember, etter en nedgang på 0,1 prosent måneden før. Her var konsensus minus 0,1 prosent.