<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hever renten igjen – for tiende gang på rad

Bank of England gjør som ventet: Skrur opp styringsrenten enda et par hakk – til 4,00 prosent.

    Publisert 2. feb. 2023 kl. 13.00
    Oppdatert 2. feb. 2023 klokken 15.01
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 206 ord
    NY RENTEBESLUTNING: Fra Bank of England og sentralbanksjef Andrew Bailey. Foto: Bloomberg

    Bank of England har besluttet å sette opp styringsrenten med 50 basispunkter til 4,00 prosent. Dette var i tråd med konsensus, ifølge Trading Economics.

    Dette er tiende rentemøte på rad som leder til renteøkning for britene, og styringsrenten er nå på det høyeste nivået siden 2008.

    Også i desember hevet Bank of England med et halvt prosentpoeng . Måneden før var BoEs heving på 75 punkter.

    Syv av ni medlemmer av den pengepolitiske komiteen (MPC) stemte for en renteøkning på et halvt prosentpoeng. To stemte imidlertid for å holde styringsrenten uendret, mens ingen ville ha rentekutt.

    Tosifret inflasjon

    Bank of England er blant sentralbankene som sliter med den høyeste inflasjonen. I desember var den på 10,5 prosent, ned fra 10,7 prosent i november. Det var fjerde måned på rad at inflasjonen var over 10 prosent i Storbritannia. Kjerneinflasjonen økte samtidig til 6,3 prosent.

    Morgan Stanley har tidligere estimert at Bank of England stopper rentehevingen på 4,0 prosent i mars i år, før sentralbanken kutter med tilsammen 1,5 prosentpoeng igjen i 2024.

    Fed & ESB

    Onsdag kunngjorde amerikanske Federal Reserve at styringsrenten settes opp med 25 punkter.

    Senere torsdag kom Den europeiske sentralbank med sin nye rentebeslutning. Styringsrenten ble satt opp med 50 punkter til 3,00 prosent – som ventet.