<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny rentedobbel – varsler mer

Den europeiske sentralbanken innfridde og hevet styringsrenten med «en halving», og tar sikte på 50 basispunkter til ved neste korsvei.

  Publisert 2. feb. 2023 kl. 14.15
  Oppdatert 2. feb. 2023 klokken 14.29
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 425 ord
  HEVER IGJEN: Den europeiske sentralbanken, ledet av Christine Lagarde. Foto: NTB

  Den europeiske sentralbanken (ESB) hevet torsdag sin styringsrente fra 2,50 til 3,00 prosent, som ventet.

  Den marginale innskuddsrenten går fra 2,00 til 2,50 prosent, mens den marginale utlånsrenten går fra 2,75 til 3,25 prosent.

  Varsler ytterligere økninger

  ESB skriver i torsdagens pressemelding at rentekomitéen (Governing Council) forventer ytterligere hevinger. Basert på det underliggende inflasjonspresset tar komitéen sikte på å heve med nye 50 basispunkter på neste rentemøte.

  Etter dette vil ESB «evaluere den videre retningen i pengepolitikken.» 

  Sentralbanken kommer heller ikke denne gang med noen konkrete detaljer for nedskaleringen av APP (asset purchase program) utover andre kvartal 2023, verken på timing eller beløp, men gjentar at «reduksjonen vil beløpe seg til 15 milliarder euro pr. måned i snitt frem til utgangen av andre kvartal 2023.» 

  Det videre tempoet vil bli bestemt «over tid.»

  50 basispunkter nå var bankers

  Forrige ukes PMI-tall pekte mot at eurosonen kanskje unngår en resesjon. Når inflasjonen har sunket svært sakte fra de høye nivåene, var det i forkant knapt tvil om at ESB ville heve renten med nye 50 basispunkter.

  Foreløpige tall fra Eurostat viste onsdag at totalinflasjonen i eurosonen kom inn på 8,5 prosent på årsbasis i januar, ned fra 9,2 prosent i desember. Kjerneinflasjonen var derimot uendret på 5,2 prosent.

  Konsensus pekte ifølge Trading Economics mot 9,0 prosent totalinflasjon og 5,1 prosent kjerneinflasjon.

  Jekket inflasjonen markant opp

  Samtidig med renteøkningen i desember høynet ESB inflasjonsprognosene markant.

  ESB ventet da en inflasjon i eurosonen på 8,4 prosent i 2022, 6,3 prosent i 2023, 3,4 prosent i 2024 og 2,3 prosent i 2025. De tidligere prognosene lød på 8,1 prosent i 2022, 5,5 prosent i 2023 og 2,3 prosent i 2024.

  Eksklusive energi- og matvarepriser så ESB da for seg 3,9 prosent inflasjon i 2022, 4,2 prosent i 2023, 2,8 prosent i 2024 og 2,4 prosent i 2025.

  – All grunn til å lytte til haukene

  Sjefanalytiker Jan von Gerich i Nordea Markets åpnet i sin forhåndsanalyse i forrige uke for at ESB kunne dempe den aggressive tonen litt for de kommende rentemøtene – dersom gårsdagens inflasjonstall hadde kommet inn uventet lavt.

  «Selv om stemmene som ønsker mer gradvise rentehevinger er blitt høyere, er haukene fortsatt i kontroll», minnet han om.

  Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets skrev i en morgenrapport i forrige uke det var «all grunn til å lytte til høytstående ESB-representanters pågående «kampanje» for å overbevise markedsaktørene om at styringsrentene skal et godt stykke opp fra dagens nivå».

  Hun viste til flere uttalelser om å «levere flere halvinger på de neste møtene».