<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ser styringsrenten over 5 prosent i USA

Fed-topp tror den amerikanske styringsrenten må holdes over 5 prosent en stund for å få presset den for høye inflasjonen ut av økonomien. 

    Publisert 4. feb. 2023 kl. 10.58
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 564 ord
    INGEN RENTEKUTT: Jerome Powell tror ikke det blir noen rentekutt i år. Foto: Bloomberg

    Selv etter den mest aggressive rentehevelsen på over 40 år fortsetter amerikanerne å skape jobber, i januar falt ledigheten til 3,4 prosent, som er det laveste på over 50 år. 

    Etter at fredagens jobbtall i USA viste at det ble lagt til over en halv million jobber - nesten tre ganger så mange som anslått, forventer nå finansmarkedene at Federal Reserve nå blir nødt til å heve styringsrenten over 5 prosent – og holde den der – for å presse ut den høye inflasjonen ut av økonomien. 

    SER HØYERE RENTER: Sjefen for Federal Reserve Bank of San Francisco, Mary Daly, forventer at styringsrenten til Fed vil fortsette å heves frem til inflasjonen er under kontroll. Foto: Bloomberg

    Det mener også Fed-topp Mary C. Daly, som leder Federal Reserve Bank of San Francisco. 

    Til Fox Business Network sier Daly at flere Fed-topper snakket i desember om at styringsrenten måtte heves til minst 5,1 prosent for å temme inflasjonen, og Daly mener det anslaget fortsatt er en god indikator for hvor styringsrenten. 

    – Jeg er forberedt på å gjøre mer enn det, hvis det trengs mer, sier Daly og legger til at det er fremgangen på inflasjonen som vil drive Feds beslutninger fremover. 

    Åtte heving på rad

    Fed økte tidligere i uken styringsrenten med 25 basispunkter, til intervallet 4,50-4,75 prosent. Dette var det åttende rentemøtet på rad med renteheving. 

    Ulike talsmenn for den amerikanske sentralbanken har tydelig signalisert at størrelsen på rentehevingene trolig ville reduseres fra 50 og 75 basispunkter, som var rentetempoet sommeren og høsten 2022.

    På en pressekonferanse etter avgjørelsen sa Powell at med et fortsatt stramt arbeidsmarkedet forventer han at rentehevelsene vil fortsette for å få pengepolitikken tilstrekkelig restriktiv til å skape et mer balansert arbeidsmarked og få ned for høy inflasjon.

    Powell tror heller ikke at inflasjonen vil falle raskt nok til at Fed i det hele tatt kan kutte renten i år.

    Tåler flere hevelser

    CNBCs finansekspert Jim Cramer mener jobbtallene for januar tyder på at den amerikanske økonomien tåler flere rentehevelser. 

    – Hvis Fed-sjefen vil øke renten kvart etter kvart, kan denne økonomien faktisk takle det. Og det er det virkelige kan ta med oss fra denne fantastiske jobbveksten, sier han. 

    Til tross for de sterke arbeidstallene endte alle de tre store børsene på Wall Street å falle fredag: S&P 500 falt 1,04 prosent, Nasdaq Composite falt 1,59 prosent, mens Dow Jones Industrial Average falt 0,38 prosent. Dette mener Cramer kommer av at markedet er i en modus som gjør gode nyheter til dårlige, siden det vil sannsynligvis medføre høyere renter, skriver CNBC.

    – Min teori er at comebacket etter den første negative reaksjonen i aksjemarkedet i dag, før den bevegde seg nedover igjen på ettermiddagen, har å gjøre med tillit. Tillit til å tenke at det ikke vil bli en resesjon. Tillit til at hvis Fed vil slå til med en eller to flere rentehevinger, vil vi klare oss fint for det, sier han. 

    Ifølge Cramer er en alvorlig resesjon nesten umulig med en så sterk jobbvekst.

    – Alle som tror Fed blir nødt til å senke renten i stort fart senere i år på grunn av en svak økonomi, tar åpenbart feil, sier han.