<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forventer kraftig fall i nyansettelser

Det er mindre optimisme blant bedriftene og ManpowerGroup forventer et kraftig fall i nyansettelser.

Publisert 6. feb. 2023 kl. 08.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 391 ord
FORVENTER KRAFTIG FALL: Børge Andreassen, regiondirektør for Manpower Logistikk, ser et stort fall i antall nyansettelser. Foto: Manpower

Bemanningsutsiktene faller kraftig, viser en ferske undersøkelse fra ManpowerGroup.

Selskapet spør hvert kvartal norske arbeidsgivere om de skal bemanne opp, bemanne ned eller holde bemanningen uendret. 

Tallene for første kvartal 2023 viser at arbeidsgiverne er langt mindre optimistiske nå enn for tre måneder siden, og netto bemanningsutsikter går betydelig tilbake fra 34 til 23 prosent.

Ikke skjedd siden finanskrisen.

Forbrukervarer og -tjenester opplever det største fallet. Her har bemanningsbehovet gått fra 34 til 18 prosent. Det er nærmere en halvering fra forrige kvartal.

– Da pandemien traff oss i 2020 var det full stopp i nyansettelser. Det gjaldt for alle bransjer. Men fra og med sommeren 2021 har forbruket vårt hatt en voldsom vekst, sier Børge Andreassen, regiondirektør for Manpower Logistikk.

– Det førte til en rask økning i forventete nyansettelser og toppen ble nådd i tredje kvartal 2021. Da hadde vi rekordhøye bemanningsutsikter med 38 prosent. For å finne tilsvarende tall må vi helt tilbake til 2008 og finanskrisen. Akkurat som da, ser vi nå også et stort fall, forklarer Andreassen.

Netto bemanningsutsikter per kvartal Manpower

Mindre å rutte med

Andreassen trekker frem at når man ser på hvor raskt forbruket økte gjennom pandemien, er det ikke rart at det førte til høyere inflasjon og renteøkning. 

– At strømprisene i tillegg skulle øke like dramatisk gjør at alle får mindre å rutte med. Dette er nok også hovedgrunnen til at vi ser det store fallet i nyansettelser som vi ser nå, sier han.

Andreassen sier videre at coronapandemien førte til økt vekst, spesielt for netthandelen. Nå som den er over har folk gått tilbake til sitt gamle handlemønster og det kommer en naturlig endring.

– Netthandel er mer uforutsigbart enn detaljhandel. Eier du en fysisk butikk kan du lettere estimere hvor mange kunder som kommer innom butikken din og hvor mange varer du må bestille. Kundegruppen din er også mer lojal. Det gjør det mye lettere å planlegge bemanningsbehovet ditt. For netthandelen er det mye vanskeligere å estimere fremtidig salg og du må derfor ha mer fleksibel bemanning. Dette slår samtidig ut for bemanningen til logistikkselskapene som skal håndterer varene dine, sier Andreassen.