<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB: Brennhet amerikansk økonomi gir høyere rente

Svært sterke nøkkeltall fra USA på fredag klarte det sentralbanksjef Powell ikke klarte på rentemøtet tidligere i uken: å overbevise investorene om at det er en stund til rentene skal ned. 

Publisert 6. feb. 2023 kl. 08.54
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 538 ord
SER HØYERE RENTE: Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets tror både sentralbankenes og markedsrentene til amerikanerne skal videre oppover.  Foto: Ivan Kverme

Amerikanske nøkkeltall som ble lagt frem på fredag gir et inntrykk av at økonomien fortsatt går så det griner, hevder rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets i morgenrapporten mandag. I kommentaren skriver analytikeren at fredagens tall tydeligvis var en liten øyeåpner for et marked som har lukket øynene for sentralbankenes advarsler om at kampen mot inflasjonen ennå ikke er over.

VARSLER: Sentralbanksjef Jerome «Jay» Powell i Federal Reserve har en stund prøvd å si at rentene kan holde seg høye lenge, men først etter fredagens knalltall begynte «folk» å tro han. Foto: Bloomberg

«Dermed fikk vi også en tydelig innstramming i finansielle forhold igjen. Forventningene til hvor den amerikanske sentralbankens styringsrente skal ligge de neste tre årene er nå tilbake et lite knepp over der de var etter at tjeneste-ISM-en for desember ble publisert i starten av januar,» skriver hun.

Etter å ha steget nesten 0,2 prosentpoeng etter publiseringen på fredag er den amerikanske 10-års statsrenten også tilbake på omtrent samme nivå som da.

Tror på ytterligere renteoppgang

Imidlertid er både 10-årsrenten og forventningene til Feds styringsrente fortsatt betydelig lavere enn de var på det meste i fjor høst. Dette mener Borgen tyder på at hovedgrunnen til rentefallet, både i USA og i Europa, de seneste månedene er troen på at inflasjonen uansett er på vei ned, ikke en forventning om at det går så mye dårligere med den økonomiske aktiviteten.

Dette er derimot noe ikke Borgen enig i, hun tror rentene vil stige ytterligere. 

«Selv om inflasjonen kommer ned tror vi vedvarende høy lønnsvekst og andre mer strukturelle forhold, knyttet til blant annet mindre internasjonalt samarbeid og energiomstilling, tilsier at inflasjonen vil forbli høyere enn sentralbankenes mål i en lang periode. Vi tror dermed rentene, både sentralbankenes og markedsrentene, skal stige enda litt til den nærmeste tiden,» skriver DNB-analytikeren. 

Brennhet økonomi

Så mye som 517.000 nye jobber ble skapt i USA i januar, det er langt over forventningene og nesten dobbelt så mange som måneden før. I tillegg falt ledighetsraten en promille, til 3,4 prosent, når den var ventet å stige. 

«Alt i alt knallsterke tall, som understreker det man jo egentlig har fått inntrykk av basert på andre arbeidsmarkedstall fra USA i det siste, både de som viser ledige stillinger (som fortsatt er mange) og nye søkere til ledighetstrygd (som fortsatt er relativt få); nemlig at arbeidsmarkedet fortsatt er svært sterkt,» skriver Borgen.

Ifølge DNB-analytikeren blir ikke inntrykket noe dårligere hvis man ser på ISM-indeksen, innkjøpssjefsindeksen, som også ble publisert fredag. Den viste en kraftig oppgang i forrige måned, etter at den hadde falt overraskende mye i desember, fra 55 til 49,2. Nivået 50 skiller oppgang og nedgang i aktiviteten. I januar gjør den derimot et lite byks opp til 55,2 – langt bedre enn ventet.

«Det kan virke som om den svake målingen for desember, som ble oppfattet som første tydelige «tegn» på at det virkelig gikk svakere med amerikansk økonomi, bare var en blipp,» skriver DNB-analytikeren.