<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Miserabelt

Energikrisen rammer tysk industri mye hardere enn ventet. – Bedring er egentlig ikke i sikte, sier makrostrateg.

Publisert 7. feb. 2023 kl. 11.32
Oppdatert 7. feb. 2023 klokken 13.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 292 ord
SKUFFER: Tysk industri. Her fra ThyssenKrupp-fabrikken i Duisburg. Foto: NTB

Industriproduksjonen i Tyskland falt overraskende 3,1 prosent fra november til desember, viser tall fra tyske statistikkmyndigheter tirsdag.

Konsensus pekte ifølge Trading Economics mot 0,7 prosent fall på månedsbasis, etter at produksjonen steg 0,4 prosent fra oktober til november.

– Ikke bedring i sikte

Den største skaden skjedde i energi-intensiv industri, der produksjonen falt hele 6,1 prosent fra november til desember.

– Dette illustrerer hvor hardt energikrisen rammer industrien. Den tidligere vekstmotoren i tysk økonomi halter, og bedring er egentlig ikke i sikte, sier global sjefstrateg for makro i ING, Carsten Brzeski, til Reuters.

Tyskland, som er det største offeret for de facto-stansen av russiske gassleveranser til Europa, har tidligere bedt husholdninger, næringsliv og industri om å kutte gassforbruket i et forsøk på å nå et nasjonalt sparemål 20 prosent. Motivet er å unngå gassmangel i løpet av vinteren.

– Miserabel avslutning

Tirsdagens tall viser at industriens gassforbruk var 15,4 prosent lavere i desember enn gjennomsnittet for samme måned i årene 2018-21.

I 2022 som helhet var den tyske industriproduksjonen 0,6 prosent lavere kalenderjustert enn i 2021 og ned 5,0 prosent fra 2019.

– Dette fullfører en miserabel avslutning på 2022 for tysk økonomi etter krakket i detaljhandel og stupet i eksporten, sier sjeføkonom for eurosonen i Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen, til nyhetsbyrået.

Ordreinngangen steg

Pantheon-estimater viser at tysk industriproduksjon falt 0,7 prosent i fjerde kvartal. 

– Første kvartal i 2023 vil bli verre, legger Vistesen til.

Samtidig skal det sies at ordreinngangen for tysk industri steg 3,2 prosent fra november til desember, ifølge tall sluppet mandag – mot ventet en oppgang på 2,0 prosent.

Det tyske økonomidepartementet uttaler ifølge Reuters at et svakt vinterhalvår for tysk industri var ventet, men at de fortsatt velfylte ordrebøkene indikerer at nedturen vil bli mild.