<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Tallene knuste den optimistiske retorikken

De siste dagenes makrotall har svekket håpet om en myk landing i USA. Goldman Sachs tror nå på tre renteøkninger til fra Fed i år.

Publisert 17. feb. 2023 kl. 12.45
Oppdatert 17. feb. 2023 klokken 12.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 363 ord
INFLASJONSKAMPEN FORTSETTER: Senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote. Foto: Swissquote

Tirsdagens konsumpristall signaliserte at inflasjonen biter seg fast i USA , og denne oppfatningen ble i går forsterket av den sterkeste oppgangen på syv måneder for produsentprisene i januar. Torsdag viste det seg også at antallet førstegangssøkere på ledighetstrygd (jobless claims) falt overraskende i forrige uke.

«Tallene knuste den optimistiske retorikken om myk landing», skriver senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya hos Swissquote i sin oppdatering fredag.

Hun er klar på at kampen mot inflasjonen må fortsette en stund til, et syn Fed-toppene Loretta Mester og James Bullard deler. Begge opplyste torsdag om at de ville ha gått for en renteøkning på 50 basispunkter på forrige rentemøte om de hadde hatt stemmerett i Federal Reserves rentekomité (FOMC).

HØYNER FED-PROGNOSE: Sjeføkonom Jan Hatzius i Goldman Sachs. Foto: Bloomberg

«Dette var de siste spikerne i kisten i går», fortsetter Swissquote-analytikeren, og viser til torsdagens fall på Wall Street.

Goldman høyner

Samtidig reagerer nå Goldman Sachs med å oppjustere sine renteprognoser.

«I lys av den sterkere veksten og inflasjonsnyhetene, legger vi til en 25 basispunkters renteøkning i juni og spår en topp for Feds styringsrente på 5,25-5,50 prosent», skrev bankens makroteam ledet av sjeføkonomen Jan Hatzius ifølge Reuters i et notat datert torsdag.

Samtidig priser pengemarkedene inn en rentetopp på 5,3 prosent før juli. Styringsrenten ligger nå på 4,50-4,75 prosent.

Rentekutt i høst?

CME Fedwatch opererer nå med 81,9 prosents sannsynlighet for en «kvarting» på mars-møtet. UBS ser i tillegg for seg 25 nye basispunkter i mai og dermed en rentetopp på 5,00-5,25 prosent.

«Etter dette venter vi at FOMC snur seg rundt og innleder rentekuttene på september-møtet», går det ifølge nyhetsbyrået frem av et kundenotat.

Før denne ukens makrotall så JP Morgan for seg en rentetopp på 5,1 prosent innen utgangen av juni, mens BofA Global Research opererte med 5,00-5,25 prosent innen utgangen av 2023. Sistnevnte lå da også inne med to renteøkninger på 25 basispunkter.