<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kutter styringsrenten etter jordskjelvet

Tyrkias sentralbank kutter styringsrenten med 50 basispunkter etter at landet ble rammet av et jordskjelv som drepte over 43.000 og gjorde mange flere hjemløse. 

    Publisert 23. feb. 2023 kl. 14.12
    Oppdatert 23. feb. 2023 klokken 17.23
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 180 ord
    LIKER IKKE RENTER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan er veldig imot høye renter. Foto: Bloomberg

    Den nye styringsrenten til Tyrkia ligger på 8,5 prosent etter at sentralbanken satte den ned et halv prosentpoeng torsdag. 

    – Det er blitt enda viktigere å holde økonomiske forhold i gang for å bevare vekstmomentet i industriproduksjonen og den positive trenden i sysselsettingen etter jordskjelvet, heter det i en uttalelse fra sentralbanken, som også la til at virkningen av jordskjelvet fortsatt er under evaluering.

    – Selv om jordskjelvet forventes å påvirke økonomisk aktivitet på kort sikt, er det forventet at det ikke vil ha en permanent innvirkning på ytelsen til den tyrkiske økonomien på mellomlang sikt, skriver sentralbanken videre i pressmeldingen.

    Rentehevelsen er i tråd med hvordan sentralbanken er blitt oppfattet etter at banken gjennomførte en serie med rentekutt både i 2021 og 2022 til tross for rekordhøy inflasjon, etter press fra president Erdogan. 

    I januar var inflasjonen i landet på 57,68 prosent, etter å ha ligget på over 85 prosent tidligere i høst. 

    Onsdag ble det kjent at landet innfører et forbud mot å si opp ansatte i ti byer. I tillegg opprettes en midlertidig lønnsstøtteordning, ifølge Reuters.