<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterkere prisvekst enn ventet i USA

Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål kom inn godt over konsensus i januar.

  Publisert 24. feb. 2023 kl. 14.32
  Oppdatert 24. feb. 2023 klokken 19.10
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 277 ord
  FØLGER MED: Federal Reserve og sentralbanksjef Jerome Powell. Foto: Bloomberg

  Nye tall fra USA fredag viser at prisveksten, uttrykt ved PCE-deflatoren – Federal Reserves foretrukne mål på inflasjon – var på 5,4 prosent i januar, mot reviderte 5,3 prosent i desember. På månedsbasis var den på 0,6 prosent, mot 0,2 prosent i desember.

  VIL SMITTE HITOVER: Ifølge Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

  Ifølge Handelsbanken Capital Markets var det ventet at total PCE ville være uendret på 5 prosent.

  Renset for volatile forhold som mat og energi, var kjerne-PCE på 4,7 prosent på årsbasis, mot 4,4 prosent i desember. På månedsbasis ble kjernetallet 0,6 prosent, mot 0,3 prosent måneden før.

  Her lå konsensus på henholdsvis 4,3 og 0,4 prosent.

  – Bare å stålsette seg

  «Dette var langt sterkere enn ventet, og renteforventningene fortsetter nå bare å stige», sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i en kommentar til tallene.

  Han peker på at det nå prises fullt ut rentehevinger fra Fed ved hvert av de tre kommende rentemøtene i mars, mai og juni.

  «Dette vil smitte videre over til forventningene her hjemme også, bare å stålsette seg», sier han.

  Sterkere forbruk

  Private inntekter i USA viser en vekst på 0,6 prosent på månedsbasis i januar, mot 0,3 prosent i desember. Forventningen her var en oppgang på 1,0 prosent.

  Privat forbruk økte med 1,8 prosent i januar, etter en nedgang på 0,1 prosent måneden før. Her var konsensus en oppgang på 1,3 prosent.