<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Overraskende hopp i spansk inflasjon

Etter å ha hatt den laveste prisveksten i eurosonen i slutten av 2022, har 2023 begynt med en overraskende sterk prisvekst i Spania.

Publisert 28. feb. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 147 ord
PRISVEKST: Shopping i Spania blir stadig dyrere. Foto: Bloomberg

Konsumprisen i Spania overrasket analytikerne og spratt opp til 6,1 prosent i februar, viser foreløpige tall fra det spanske statistikkbyrået Instituto Nacional de Estadística (INE) tirsdag. 

På forhånd var forventningene til analytikerne at inflasjonen skulle falle til 5,7 prosent, ned fra 5,9 prosent som prisveksten var i januar, viser tall hentet inn av Reuters. 

Etter at Spania klarte å kontrollere inflasjonen i andre halvdel av 2022, og hadde blant annet den laveste prisveksten i eurosonen, har nå prisene steget to måneder på rad på årsbasis. Ifølge INE kommer prisveksten først og fremst fra høyere mat- og energipriser. 

Den spanske kjerneinflasjonen oppgis til 7,7 prosent annualisert, opp fra 7,5 prosent i januar. 

Spanias EU-harmonisert totalinflasjon viser nå en annualisert prisvekst på 6,1 prosent, mot 5,9 prosent i januar. På forhpnd viste tall hentet inn av Reuters en inflasjonsforventing på 5,5 prosent. 

På månedsbasis var prisveksten på 1 prosent.