<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter fortsatt høy kjerneinflasjon

ESB-sjef Christine Lagarde venter at kjerneinflasjonen vil holde seg ubehagelig høy fremover. 

Publisert 5. mars 2023 kl. 09.56
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 232 ord
VARSLER FLERE HEVINGER: ESB-sjef Christine Lagarde. Foto: Bloomberg

Ifølge sentralbanksjef Christine Lagarde vil den underliggende inflasjonen i eurosonen vil holde seg høy på kort sikt, dermed blir en renteøkning på 50 basispunkter senere denne måneden stadig mer sikker.

Kommentarene kom i et møte med Lagarde hadde med den spanske mediegruppen Vocento søndag og etter at Den europeiske sentralbanken har hevet renten med 3 prosentpoeng siden juli. Det er ventet ytterligere en heving på 50 basispunkter den 16. mars, men i nå har investorer begynt å spekulere i om den vil bli enda større på grunn av skuffende inflasjonstall, skriver Reuters.

Vil fortsette med tiltak

ESB-sjefen mener at den allerede flaggede hevelsen nå er «veldig svært sannsynlig», men advarer samtidig om at den underliggende inflasjonen, som skiller ut volatile mat- og drivstoffpriser, kan forbli ubehagelig høy selv om den totale inflasjonsraten faller de kommende månedene.

– På kort sikt kommer kjerneinflasjonen til å bli høy, sier Lagarde.

Den underliggende inflasjonen steg til rekordhøye 5,6 prosent i februar, og flere politikere har tatt til orde for at det skyldes lønnsøkninger i tjenestesektoren, noe som gjør prisveksten mer varig og vanskelig å bryte.

– Vi må fortsette med de tiltakene som er nødvendige for å bringe inflasjonen tilbake til 2 prosent. Og vi vil gjøre det, sier Lagarde. 

Videre legger Lagarde til at økonomien i eurosonen holder seg bedre enn fryktet og hun mener at produksjonen i sonen bør akselerere fra å ha hatt nesten stagnasjon i siste kvartal av 2022.