<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina vil vokse fem prosent i år

Kina har satt som mål at landets økonomi skal vokse med fem prosent i år. Ifølge Reuters var det ventet et mer ambisiøst mål.

  Publisert 5. mars 2023 kl. 15.10
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 182 ord
  VEKST: Kina med president Xi Jinping målsetter en vekst på fem prosent i år. Foto: Bloomberg

  Søndag sparket Kina i gang den årlige National People's Congress (NPC), hvor landet ifølge Reuters setter målet om økonomisk vekst for inneværende år til fem prosent.

  Reuters skriver videre at fjoråret ble det svakeste på flere tiår etter at brutto nasjonalprodukt (BNP) steg med tre prosent. Det skjedde etter nærmere tre år med strenge covid-restriksjoner, krise i eiendomssektoren, samt at myndighetene har slått ned på private selskaper.

  I en rapport understreker Kinas statsminister, Li Keqiang, behovet for økonomisk stabilitet og større kosnum, og setter samtidig et mål om å skape 12 millioner arbeidsplasser i urbane strøk, opp fra målet om 11 millioner i fjor.

  «Den globale inflasjonen er fortsatt høy – global økonomisk- og handelsvekst mister hastigheten, og eksterne forsøk på å begrense Kina eskalerer. Her hjemme må fundamentet for stabil vekst konsolideres og utilstrekkelig etterspørsel er et problem, sa Li under hans tale før åpningen av parlamentet.

  Ifølge Reuters er årets mål på fem prosent i den lave enden av forventningene. Kilder til Reuters har sagt at målet kunne bli satt til 6 prosent. Det er også lavere enn fjorårets mål på 5,5 prosent vekst.