<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Estland: Vi må investere i egen sikkerhet

Estlands statsminister, Kaja Kallas, vil fortsette å ta i mot flyktninger fra Ukraina, samtidig som hun vil investere i egen sikkerhet.

    Publisert 6. mars 2023 kl. 14.38
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 249 ord
    VIL FORTSETTE MED PRESSET MOT RUSSLAND: Estlands statsminister, Kaja Kallas, vil etter alt å dømme fortsette og ta i mot flyktninger fra Ukraina, samtidig som hun vil legge press på Russland. Foto: Bloomberg

    Reformpartiet til Estlands statsminister Kaja Kallas sikret seg førsteplassen i søndagens parlamentsvalg, noe som bør sikre at partiet fortsatt er en av Europas mest støttende Kiev regjeringer, ifølge Reuters.

    Resultatene med 98 prosent av stemmene talt opp viste at det høyreradikale partiet, Estlands konservative folkeparti, ble nest størst med 16,1 prosent, mens Kallas liberale gruppe fikk 31,5 prosent.  Hvis Kallas lykkes med å danne en fungerende koalisjonsregjering, ville det sementere den baltiske nasjonens pro-europeiske retning.

    Må investere i vår egen sikkerhet

    Kallas sa at valget satte hennes parti i en sterk posisjon for å danne en koalisjonsregjering som ville fortsette å legge press på Russland.

    – Vi må investere i vår egen sikkerhet. Vår aggressive nabo har ikke forsvunnet og vil ikke forsvinne, så vi må jobbe med det, sa hun til reportere på et sentralt hotell i Tallinn der partitilhengere samlet seg om kvelden.

    Estland, som er nabo med Russland, ville også fortsette å satse på grønn energi og fortsette å ta imot flyktninger fra Ukraina, melder Reuters.

    Gjennom hele valgkampen har Estlands konservative folkeparti lovet å redusere energikostnadene ved å motsette seg overgangen til grønn energi og å stoppe mottaket av nye flyktninger fra Ukraina.

    Partiet har også kritisert omfanget av Kallas politikk med å sende våpen til Ukraina, og sa at den ikke tok hensyn til landets forsvar og sikkerhet.

    Estlands forsvarsdepartementet kom tidligere i februar med en advarsel

    – Russisk suksess i Ukraina vil være et springbrett for å nå ytterligere mål. Russlands langsiktige og strategiske mål forblir uendret; å oppløse vestens solide rettsstater.