<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Joe Biden vil ha strammere bankregulering

Presiden Joe Biden holdt mandag pressekonferanse om bankuroen. Der tok han til orde for at Kongressen skal innføre strengere bankreguleringer.

Publisert 13. mars 2023
Oppdatert 13. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 312 ord
Joe Biden holder tale om bankuroen. Han ber Kongressen om å stramme inn regelverket rundt banker. Foto: Det hvite hus

USAs presiden Joe Biden holder mandag pressekonferanse om bankuroen.

Konteksten er at Silicon Valley Bank ble fredag slått konkurs og satt under administrasjon av amerikanske myndigheter . Søndag opprettet Fed, USAs finansdepartement og banksikringsfondet FDIC et finansieringsprogram, BTFP, hvor amerikanske banker kan låne penger mot sikkerhet i «kvalifiserte eiendeler».

Mandag ble tidligere Fannie Mae-sjef Tim Mayopoulos satt inn som adm. direktør i brobanken til Silicon Valley Bank.

– Ingen tap vil bli påført skattebetalerne

– Da vi forrige uke hørte om bankproblemene instruerte jeg teamet mitt til å beskytte eiendelene som var i dem. På fredag tok FDIC over ansvaret for Silicon Valley Bank's eiendeler, og i løpet av helgen tok den kontroll over Signature Banks eiendeler, sier Biden.

Han sier at alle med innskudd i bankene kan være sikre på de blir beskyttet, og vil ha tilgang til pengene sine fra og med i idag. 

– Ingen tap vil bli påført skattebetalerne. Pengene vil komme fra avgiftene bankene betaler til sikringsfondet (FDIC). Derfor kan alle amerikanere være sikre på at pengene deres vil være tilgjengelig hvis, eller når de trenger dem. 

– For det andre, ledelsen i disse bankene vil få sparken. Dersom en bank blir overtatt av FDIC bør ikke de som styrte lenger være der.

– For det tredje, vil investorene i bankene ikke bli beskyttet. De visste om risikoen, and når risikoer slår feil taper investorer pengene sine.

– For det fjerde må vi få et fullstendig bilde av hva som skjedde slik at de som stod bak kan holdes ansvarlige. 

Vil styrke regelverket rundt banker

 – I løpet av Obama-Biden-administrasjonen, etter finanskrisen, skjerpet vi reglene rundt banker som Silicon Valley Bank og Signature Bank. Uheldigvis lettet den forrige administrasjonen (Trump-administrasjonen) på noen av disse reguleringene. Jeg vil be Kongressen om å styrke bankreglene for å minske risikoen for at dette skjer igjen.

Han avsluttet talen med å oppsummere oppgangen i økonomien i løpet av de siste to årene.