<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kronen betydelig svekket – kan føre til ny renteheving

Norges Bank kan bli nødt til å heve renten dersom kronesvekkelsen fortsetter, ifølge sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1-alliansen.

    Publisert 13. mars 2023 kl. 15.51
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 243 ord
    Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen. Foto: Iván Kverme

    Den norske kronen har svekket seg betydelig den seneste tiden, og svekket seg ytterligere mandag etter uroen i finansmarkedet.

    Blir det mer usikkerhet om finansiell stabilitet i USA vil det kunne smitte over på andre lands bank- og finanssystemer, påpeker sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1-alliansen i en oppdatering mandag.

    Hun viser til at problemet i Norge er at bankene i stor grad er avhengig av å hente funding i utlandet, mens de som har sparekapital i Norge i stor grad ønsker å plassere disse pengene i utlandet heller i norske banker, ifølge sjeføkonomen.

    «Det gjør at det norske finansmarkedet er sårbart for uro i finansmarkedet, slik vi så det i mars 2020. Det er derfor risiko for at kronen vil fortsette å svekke seg, og at Norges Bank derfor må heve renten for å unngå en for svak kronekurs», skriver hun.

    Holvik mener det er viktig for Norges Bank å sikre at kronekursen ikke blir for svak, noe hun mener kan gjøres på to måter; renteøkning eller støttekjøp. I tillegg har Norges Bank et ansvar for å gi råd om andre tiltak som kan bidra til å stabilisere norsk økonomi. Nå handler det om behovet for andre tiltak som kan bidra til å styrke kronekursen.

    «Norges Bank kan ikke gjennom rentepolitikken gjøre noe med strukturelle forhold og produktivitetsveksten i norsk økonomi. Men, de kan sette søkelyset på behovet for slike strukturelle reformer, som et viktig bidrag til å styrke kronekursen og styrke finansiell stabilitet», skriver sjeføkonomen.

    (TDN Direkt)