<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår rentekutt i neste uke

Ingen endring er nå snart like sannsynlig som at Federal Reserve hever renten med «en kvarting» på neste ukes møte. Nomura spår til og med et kutt.

Publisert 14. mars 2023 kl. 09.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 328 ord
HVA PØNSKER HAN PÅ? Federal Reserve-sjef Jerome Powell har mye å tenke på om dagen. Foto: Bloomberg

Bankkollapsen i USA har endret forutsetningene inn mot neste rentemøte i Federal Reserve 21. og 22. mars. 

Goldman Sachs , Barclays og Natwest tok mandag ned prognosene sine fra heving til ingen endring. Men Nomura tar det ett steg lenger, og spår som første etablerte bank på verdensmarkedet et 25 basispunkters rentekutt fra Fed, melder Bloomberg

«Vi venter også at Fed stanser den kvantitative innstramningen (QT). Dette bør bidra til å holde reservene høyere enn de ellers ville ha vært», skriver Nomura-økonomene Aichi Amemiya og Jacob Meyer.

– Utilstrekkelige tiltak

Federal Reserve gikk i helgen ut med et støtteprogram som blant annet sikret innskuddene for å gjenvinne tilliten til banksystemet etter kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB). Det amerikanske sikringsfondet (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) stengte SVB fredag, og New York-baserte Signature Bank led samme skjebne på søndag.

«Skal vi dømme ut fra reaksjonen, ser finansmarkedene ut til å anse disse tiltakene som utilstrekkelige, ettersom kursfallet for amerikanske finansaksjer fortsetter i skrivende stund», går det ifølge nyhetsbyrået frem av analysen skrevet mandag kveld.

Sannsynligheter i endring

Ifølge CME Fedwatch er sannsynligheten for at Fed holder styringsrenten uendret på neste ukes møte nå oppe i 44 prosent, mot 15 prosent mandag ettermiddag . Dette er et stykke fra det vi så etter sentralbanksjef Jerome Powells opptreden i Kongressen i forrige uke, da sannsynligheten for en «dobbelheving» spratt opp fra 30 til over 70 prosent.

Senere i dag, tirsdag, ventes nye, amerikanske inflasjonstall. Trading Economics-konsensus peker riktignok mot at totalinflasjonen vil falle fra 6,4 til 6,0 prosent på årsbasis, men takten i kjerneinflasjonen ventes uendret fra januar til februar på 0,4 prosent. Dette tilsvarer i så fall 5,5 prosent kjerneinflasjon på årsbasis i februar – bare bittelitt ned fra 5,6 prosent i januar.