<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– SVB er bare en liten fartsdump

Silicon Valley Bank (SVB) var en populær bank for selskaper i den grønne økonomien, og bankkollapsen vil etterlate seg et hull i systemet for finansiering av oppstartsbedrifter innen grønn teknologi. Hvor stort hullet blir gjenstår enda å se.

    Publisert 14. mars 2023 kl. 12.31
    Oppdatert 14. mars 2023 klokken 13.03
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 726 ord
    USIKKERT: Det er usikkerhet knyttet til hvor stort hullet i finansiering av grønn teknologi etter SVBs kollaps kommer til å bli. Foto: Reuters

    Med SVBs kollaps har flere oppstartsselskaper innen cleantech mistet en viktig alliert og kilde til finansiering. Cleantech er teknologiselskaper som utvikler teknologi med målsetting om å reduserer miljøskadelige effekter. 

    I løpet av 2022 rant pengene ut av teknologisektoren og opp mot 100.000 personer har blitt sagt opp. Cleantech-sektoren skinte imidlertid som et lys i mørket, og i løpet av året investert vel 59 milliarder dollar – tilsvarende i overkant av 600 milliarder kroner – i sektoren, ifølge Bloomberg. I tillegg legger Inflation Reduction Act opp til investeringer for opp mot 370 milliarder dollar i «klimaløsninger».

    Den «grønne» banken

    SVB har vært kjent for å være en klimavennlig bank, som har vært villig til å låne ut store summer til selskaper innen fornybarsektoren. Blant annet har banken vært sentral i finansieringen av solcelleselskapet Sunrun. 

    Pol Lezcano i BloombergNEF beskriver SPV som en aktør som har vært mye mer villig enn bankgigantene på Wall Street som Morgan Stanley og JP Morgan til å tilby finansiering av de relativt mindre porteføljeprosjektene.

    Flere av oppstartsselskapene innen cleantech har sett på SVB som en alliert i kampen mot global oppvarming, samtidig som banken har vist stor forståelse for tankesettet hos investorene bak risikokapitalivesteringer. I motsetning har det vært vanskelig for oppstartsselskapene å få foten innenfor døren hos Wall Street-bankene, som ifølge Bloomberg har vist lite interesse for deres relativt små innskudd og inntekter.

    På onsdag meldte SVB at den hadde solgt unna deler av sin obligasjonsportefølje med tap – et nedsalg gjort for å finansiere store kundeuttak. I jakten på avkastning under lavrenteregimet investerte SVB stort i amerikanske statsobligasjoner, og SVBs obligasjonsportefølje hadde en snittavkastning på 1,79 prosent, med en løpetid på ytterligere fire år, ifølge Reuters. På fredag lå renten på tiåringen rundt 3,9 prosent.

    Når SVBs portefølje med en snittavkastning på 1,79 prosent ble solgt i markedet, i stedet for at de ble holdt ut løpetiden, kunne banken melde om et tap på 1,8 milliarder dollar etter skatt.

    Banken ønsket å tette regnskapshullet gjennom en emisjon hvor den skulle hente 2,25 milliarder dollar. Emisjonen gikk i vasken, og banken ble på fredag stengt av myndighetene i California, og satt under administrasjon av de amerikanske bankenes sikringsfond FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation).

    FDIC finansieres av bankene og garanterer for alle kundeinnskudd opp til 250.000 dollar. Problemet var at kun 2,7 prosent av innskuddene i SPV var under den grensen, og amerikanske myndigheter valgte på søndag å garanterte for alle kundeinnskuddene.

    – Ingen tap vil bli påført skattebetalerne. Alle amerikanere være sikre på at pengene deres vil være tilgjengelig, sa Joe Biden i en tale på mandag. Der tok han også til orde for strengere bankregulering.

    – Etterlater seg et stort hull

    – Garantien fra myndighetene utgjorde en signifikant forskjell for startup-selskaper innen cleantech, men det er nok for tidlig å si at de rammede selskapene er reddet, sier Joshua May i New Paradigm Energy til Bloomberg.

    – Flere aktører i sektoren vil få et par skrubbsår, sier May.

    SVBs kollaps «etterlater seg et stort hull» i økosystemet for finansiering av klimateknologi, sier medgrunnleggeren av venturefondet Astanor Ventures, Eric Archambeau.

    – Det vil bli vanskeligere for de unge selskapene, siden de nå må gå til mindre spesialiserte banker, sier Archambeau.

    Oppbremsing i innovasjon?

    – På lang sikt er det usikkerhet rundt hvorvidt denne krisen undertrykker innovasjon, sier Jamie Vollbracht i Kiko Ventures til Bloomberg. Vollbracht ser et potensielt utfall hvor aktiviteten i sektoren går ned, som vil by på problemer for kapitalintensive, men potensielt revolusjonerende prosjekter innen grønn teknologi.

    – Marerittscenariet er at SVBs undergang får betydning for tilgjengeligheten av risikokapital, og reduserer risikoapetitten i bank- og finanssektoren i sin helhet.

    Jamie May tror likevel at store insentivprogrammer i USA og Europa vil holde investeringsviljen oppe.

    – De store innsprøytingen gjennom for eksempel Inflation Reduction Act gjør venture-fond sikrere på fremtiden, selv med tvilen knyttet til resesjon.

    Mer motstandsdyktig enn forventet

    Ifølge Matt Petersen i Los Angeles Cleantech Incubator, finnes det flere banker som står klare til å ta over SVBs rolle.

    – SVB-kollapsen er bere en liten fartsdump for industrien, sier Petersen til Bloomberg.

    Blant annet har Forbright Bank i løpet av de siste dagene sett en kraftig økning i innskuddene, men grunnlegger og tidligere kongressmedlem John Delaney vil ikke går ut med et presist tall på hvor mye.

    – Det er ikke kun én enhet som dominerer i finansieringen av den grønne sektoren. Jeg tror ikke denne situasjonen vil føre til en sakking av dekarboniseringen av økonomien, sier Delaney.