<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norsk økonomi krympet 0,2 prosent i januar

Kraftig nedgang i varehandelsnæringen, og særlig bilhandelen, utgjorde det største bidraget til fallet.

    Publisert 16. mars 2023 kl. 08.00
    Oppdatert 16. mars 2023 klokken 08.22
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 323 ord
    Foto: Bloomberg

    Statistisk sentralbyrå (SSB) legger torsdag frem tallene for Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) for januar. Fasit ble en nedgang på 0,2 prosent fra desember til januar.

    I desember økte BNP for Fastlands-Norge med 0,3 prosent, revidert ned fra 0,4 prosent, sterkt drevet av økte bilkjøp.

    For januar ventet konsensus en nedgang på 0,2 prosent, ifølge Trading Economics. Det gjorde også DNB.

    – I januar har bilkjøpene falt markert, og det vil dermed trekke BNP ned, skrev DNB i sin morgenrapport, noe de fikk rett i. 

    Handelsbanken mener også BNP-fallet var som ventet.

    – Ser vi utviklingen gjennom de siste månedene, har aktiviteten i realøkonomien uansett vært sterkere enn antatt av Norges Bank.

    Historisk lavt bilkjøp

    – I slutten av fjoråret var det svært mange bilkjøp fordi folk ville unngå avgiften på elbiler som ble innført ved årsskiftet. I januar var bilkjøpene derimot historisk lave. Det er hovedårsaken til at BNP Fastlands-Norge nå går ned, sier seksjonssjef for Nasjonalregnskapet i SSB, Pål Sletten.

    Fallet i varehandelen, herunder bilkjøp, falt 0,3 prosentpoeng. Utenom varehandelen var det en vekst i tjenestenæringene i tillegg til at bruttoproduktet i industrien økte. 

    Den rullerende tremånedersveksten i BNP Fastlands-Norge ble 0,4 prosent fra august-oktober til november-januar.

    – Bilkjøpene har forårsaket uvanlig store svingninger i de månedlige nasjonalregnskapstallene den siste tiden. Den underliggende utviklingen i fastlandsøkonomien ser imidlertid ut til å være positiv, men nokså svak, legger Sletten til.

    Husholdningenes konsum falt 11,5 prosent fra desember til januar, noe som også kan tilskrives nedgangen i bilkjøpene. 

    Prisnedgang på gass og strøm

    Prisnedgangen på naturgass og elektrisk kraft fortsatte i januar, og trakk ned verdien av Norges produksjon og eksport. Samlet BNP falt 2,7 prosent målt i løpende priser.

    – Energipriser har vært en driver bak den generelle prisstigningen i økonomien, men siden toppen i august i fjor har prisene på energivarer falt betydelig. Riktignok er kraftprisene fortsatt svært høye, sier Sletten.

    BNP er lik summen av alle varer og tjenester som produseres i et land, minus de varene og tjenestene som blir brukt under produksjonen.