<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vesentlig mer bekymret enn de har gitt uttrykk for

Usikkerheten er stor i forkant av dagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken. 

Publisert 16. mars 2023 kl. 07.55
Oppdatert 16. mars 2023 klokken 08.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
OPP: Skal rentene videre opp? Her ESB-president, Christine Lagarde. Foto: NTB

Amerikanske og europeiske statsrenter falt på fornyet finansuro onsdag, som førte til økt usikkerhet til utfallet av torsdagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ESB).

DNB Markets' sjeføkonom Kjersti Haugland sier til TDN Direkt onsdag at de fortsatt holder en knapp på at ESB torsdag hever renten med 50 basispunkter.

– Usikkerheten er selvsagt stor, men vi holder en knapp på at de hever med 50 basispunkter, men at de avstår fra å guide eksplisitt om størrelser på videre hevinger, sier Haugland.

«Tilliten til inflasjonsmålet kunne få en alvorlig knekk, dersom ESB skulle velge å ikke heve renten i dag samtidig som inflasjonen er rekordhøy», skriver Hauglands kollega Kyrre Aamdal i dagens morgenrapport.

«En avblåsing av den godt varslede renteøkningen nå som følge av markedsuroen de siste dagene, vil også kunne ses på som et tegn om at ECB er vesentlig mer bekymret for banksystemet enn den har gitt uttrykk for så langt», skriver Aamdal.

Vending over atlanteren

Bob Michele, investeringssjef i JP Morgans kapitalforvaltning, ser en hard landing for den amerikanske økonomien og mener Federal Reserve vil stoppe rentehevingene på mars-møtet. 

– Rentene har nådd toppen. Inflasjonen er «gårsdagens kamp». Finansiell stabilitet bør være sentralbankens topprioritet, sier han til Bloomberg.

Ifølge CME Fedwatch Tool antyder prisingen i futuresmarkedet en 62 prosent sannsynlighet for en uendret rente og en 38 prosent sannsynlighet for en 25 basispunkter renteheving på mars-møtet.

Fallende statsrenter

Onsdag falt europeiske børser markant, igjen tynget av frykt for en bankkrise. Credit Suisse var onsdag ettermiddag ned 30 prosent.

Lavere risikoappetitt sendte også statsrentene i både Europa og USA rett ned. 

Onsdag ettermiddag ble rentene på tiårige amerikanske statsobligasjoner handlet til 3,45 prosent, ned fra 3,71 prosent onsdag formiddag, mens toårige amerikanske statsrenter ble handlet til 3,73 prosent, ned fra 4,43 prosent tidligere onsdag, ifølge TDN Direkt.

De tyske tiårige statsrentene ble onsdag ettermiddag handlet til 2,14 prosent, ned fra rundt 2,50 prosent onsdag formiddag, mens de toårige tyske statsrentene var 2,39 prosent, ned fra rundt 3,03 prosent tidligere på dagen.