<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Uventet høy prisvekst i Storbritannia

Analytikerne ventet at inflasjonen skulle falle til 9,9 prosent. Fasit ble et hopp til 10,4 prosent.

Publisert 22. mars 2023 kl. 08.35
Oppdatert 22. mars 2023 klokken 09.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 258 ord
Foto: Bloomberg

Konsumprisindeksen i Storbritannia var opp 0,3 prosent på månedsbasis og opp 10,4 prosent på årsbasis i februar.

Det er første gang på fire måneder at inflasjonen stiger i landet, ifølge Trading Economics. Konsensus på forhånd ventet et fall til 9,9 prosent på årsbasis, altså ned fra 10,1 prosent i januar.

Prisen på mat og ikke-alkoholholdige drikkevarer bidro særlig til prisoppgangen, med en økning på 18 prosent i kategorien. Dermed er rekorden fra august 1977 slått, da økningen var 16,7 prosent.

Utgifter knyttet til husholdningen bidro også, med en økning i prisene for strøm, gass og drivstoff.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat, energi, alkohol og tobakk, økte fra 5,8 prosent i januar til 6,2 prosent i februar.

Ber om å droppe renteheving

Det er torsdag duket for rentemøte for den britiske sentralbanken. 

Ifølge The Guardian ser markedene nå en 95 prosent sannsynlighet for renteheving på 25 basispunkter etter inflasjonstallene som kom. 4 prosent tror på en renteheving på 50 basispunkter.

Økonomidirektør ved ICAEW, Suren Thiru, oppfordrer derimot Bank of England til å la renten være i fred.

Blant annet peker han på at inflasjonen for mars vil falle, ettersom det da har gått over tolv måneder siden invasjonen av Ukraina, som førte til en hopp i inflasjonen verden over.

– Inflasjonen bør gjenoppta sin nedadgående bane i mars, når den sterke effekten fra sammenligningen med mars 2022 – da Russlands invasjon av Ukraina sendte drivstoffprisene til himmels – forventes å senke inflasjonen. Selv om inflasjon fortsatt er en sentral utfordring, vil vi advare den pengepolitiske komiteen mot å heve renten denne uken gitt skjørheten i finansmarkedene, sier han ifølge The Guardian.