<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank hever renten – varsler ny økning i mai

Norges Bank hever renten som ventet, men varsler ny økning i mai.

    Publisert 23. mars 2023 kl. 10.00
    Oppdatert 23. mars 2023 klokken 10.14
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 220 ord
    RENTEDOM: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Ivan Kverme

    Norges Bank setter opp renten med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent. 

    På forhånd var det en bred forventning blant økonomene om at styringsrenten skulle økes med 25 basispunkter, som sentralbanken også signaliserte i rentebeskjeden i januar.

    Sentralbanken skriver at det er «behov for en høyere rente for å dempe inflasjonen. Prisveksten er klart over målet. Veksten i norsk økonomi er i ferd med å avta, men aktiviteten er fortsatt høy. Arbeidsmarkedet er stramt, og lønnsveksten er på vei opp.» 

    – Det er stor usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, men går det som vi nå tror, setter vi styringsrenten videre opp i mai, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

    Prognosen for styringsrenten er oppjustert fra forrige pengepolitiske rapport og indikerer en styringsrente som øker til rundt 3,5 prosent i sommer. Det er også i tråd med hva økonomene har spådd. 

    Kvarting fra Fed

    Onsdag kveld varslet Fed at renten heves med 25 basispunkter til intervallet 4,75-5,00 prosent, noe som var mindre enn ventet.

    For få uker siden varslet Fed-sjef Jerome Powell den amerikanske Kongressen om at styringsrenten trolig ville bli hevet med 50 basispunkter ved rentemøtet i mars.

    DNB Markets mener Norges Bank står overfor noen av de samme vurderingene som ECB og Fed.

    «Aktiviteten har holdt seg oppe bedre enn ventet, og utsiktene til et omslag er ikke like selvskrevne lenger.» skriver de.