<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nok en renteøkning

Bank of England leverte varene og hevet styringsrenten for 11. møte på rad, og venter fortsatt at inflasjonen kommer kraftig ned i andre kvartal.

  Publisert 23. mars 2023 kl. 13.00
  Oppdatert 23. mars 2023 klokken 14.09
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 412 ord
  HEVER IGJEN: Bank of England, ledet av Andrew Bailey. Foto: NTB

  Bank of England (BoE) hever styringsrenten fra 4,00 til 4,25 prosent, melder sentralbanken torsdag. 

  Dermed heves renten for 11. møte på rad. Syv av de ni medlemmene av rentekomiteen stemte for en renteøkning, mens de øvrig stemte for ingen endring.

  Beslutningen var som ventet etter at inflasjonen onsdag overrasket negativt

  Ser kraftig inflasjonsfall

  Til tross for overraskelsen venter sentralbanken fortsatt at inflasjonen faller kraftig i andre kvartal, til en lavere takt enn prognosen som fremgikk av februar-rapporten.

   «Denne lavere enn ventede inflasjonstakten henger stort sett sammen med kortsiktige budsjettnyheter, inklusive forlengelsen av strømprisgarantien, ved siden av lavere energipriser. Tjenesteinflasjonen ventes grovt sett å holde seg uendret på kort sikt, men lønnsveksten vil trolig falle tilbake noe raskere enn prognostisert i den pengepolitiske rapporten i februar», går det frem av torsdagens pressemelding fra banken.

  BoEs rentekomité understreker at den vil fortsette å følge nøye med på indikasjoner på et vedvarende inflasjonspress, inklusive stramheten i arbeidsmarkedet, lønnsveksten og tjenesteinflasjonen. 

  «Skulle det komme bevis på mer vedvarende press, vil det være behov for ytterligere innstramninger i pengepolitikken», skriver sentralbanken.

  Spår én økning til

  Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets påpeker at det britiske arbeidsmarkedet holder seg sterkt, og at lønnsveksten fortsatt er på et mye høyere (7 prosent i de tre månedene til januar) nivå enn det som er konsistent med inflasjonsmålet. 

  «Dessuten ser BNP ut til å utvikle seg mindre negativt i starten av 2023 enn hva BoE ventet seg i februar-rapporten. Vi tror derfor at ytterligere én siste renteøkning vil bli levert på det kommende mai-møtet. Denne prognosen henger på antakelsen om at BoEs finanspolitiske komité (FPC) har rett når de argumenterer for at det britiske banksystemet holder seg motstandsdyktig», skriver han i en oppdatering torsdag ettermiddag.

  – Kastet under bussen

  «De seneste KPI-tallene kastet sentralbanksjef Andrew Baileys spådom om et «kraftig fall» i inflasjonen under bussen. Og fordi inflasjonen ikke vil lette av seg selv, er det nesten sikkert at BoE vil heve med 25 basispunkter på dagens møte», skrev senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote i sin oppdatering torsdag morgen.

  Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mente også at inflasjonstallene sementererte rentehevingen.

  «Særlig vil nok oppgangen i tjenesteinflasjonen bekymre sentralbanken, etter at lønnsveksten har holdt seg høy og arbeidsmarkedet fortsatt er stramt. Tallene bidro til at markedsprisingen nå er nær å prise 100 prosents sannsynlighet for renteheving i dag, og ytterligere 40 basispunkter frem mot møtet i august, ikke altfor langt unna vår prognose om renteheving i dag og i mai», skrev han i meglerhusets morgenrapport torsdag.