<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår nok en renteheving

Barclays venter nå at Bank of England høyner styringsrenten enda en gang – den 12. hevingen på like mange rentemøter.

Publisert 27. mars 2023 kl. 11.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 253 ord
ÉN TIL: Barclays venter enda en renteheving fra Bank of England og sentralbanksjef Andrew Bailey i mai. Foto: Bloomberg

Bank of England løftet styringsrenten for 11. rentemøte på rad i forrige uke – fra 4,00 til 4,25 prosent. Beslutningen var som ventet, etter at britiske inflasjonstall overrasket negativt onsdagen i forveien.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets kommenterte at meglerhuset tror på ytterligere én, siste renteøkning fra sentralbanksjef Andrew Bailey på rentemøtet i mai.

Nå vurderer også den britiske bankgiganten Barclays at Bank of England setter opp styringsrenten én gang til – til 4,5 prosent i mai – ifølge Reuters.

Større rentekutt i 2024

Barclays viser blant annet til den uventede økningen i den britiske inflasjonen i februar. Konsumprisene steg 10,4 prosent på årsbasis, etter en prisvekst på 10,1 prosent måneden før. Konsensus var at inflasjonen ville avta til 9,9 prosent, ifølge Trading Economics.

Videre estimerer Barclays at styringsrenten kuttes igjen neste år. Tidligere har banken spådd rentekutt på 50 basispunkter, men nå er prognosen kutt på et helt prosentpoeng totalt i løpet av andre halvår 2024 – som gir en styringsrente på 3,5 prosent mot slutten av året.

«Minimal resesjon»

Samtidig løfter Barclays prognosene for den britiske økonomien. Estimatene for brutto nasjonalprodukt i de tre første kvartalene i år oppjusteres med 0,1–0,2 prosentpoeng.

Bakgrunnen er ifølge nyhetsbyrået et oppsving i den britiske industrien samt en sterkere økonomisk vekst enn ventet i januar. BNP vokste 0,3 prosent på månedsbasis i januar, etter en nedgang på 0,5 prosent måneden før.

De nye prognosene tilsier en «minimal resesjon». BNP i 2023 estimeres å gå tilbake 0,3 prosent, er vurderingen til Barclays-økonomene, anført av Marian Cena, ifølge Reuters.