<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IMF: Saktere vekst i sikte for Europa

Europeisk økonomi gjorde det rimelig bra de siste månedene, men veksten er nå svakere, og det er flere utfordringer, sier Det internasjonale pengefondet IMF.

Publisert 15. apr. 2023 kl. 08.37
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 193 ord
MISTER FART: IMF varsler svakere vekst i Europa. Her IMF-sjef Kristalina Georgieva. Foto: Bloomberg

– Europa står nå overfor tre utfordringer: Inflasjonen må bekjempes, veksten må styrkes, og stabilitet i finanssektoren må opprettholdes, sier IMFs Europa-sjef Alfred Kammer.

Han sier det går mot en klar nedgang i veksten framover, men de fleste landene vil unngå resesjon. For kontinentet som helhet ventes en vekst på 0,8 prosent i år, mot 3,6 prosent i fjor og 1,4 prosent neste år.

Kammer sier det er fare for resesjon i noen land, men langt mindre enn det som ble fryktet i januar. En varmere vinter enn ventet og resolutt handling fra regjeringenes side er grunnen til at det gikk bedre enn det kunne gått.

Tyskland ventes å oppleve en mild resesjon i år, og slutter seg dermed til Storbritannia som de eneste G7-landene som ventes å få nedgang i 2023.

Inflasjonen fortsetter å være høy. Den er tosifret i de fleste østeuropeiske land og noen land også i vest, men det kan ventes noe lavere inflasjon på grunn av lavere energipriser, selv om husholdningenes utgifter fortsetter oppover, sier Kammer.

IMF spår en inflasjon på 5,6 prosent i de mer avanserte økonomiene i Europa, og 11,7 prosent i de framvoksende europeiske økonomiene.

(NTB)