Konjunkturbarometeret fra statistisk sentralbyrå gir en pekepinn på stemningen i industrien ved å kartlegge bedriftslederens vurderinger.
Sysselsettingsveksten er sterkest blant produsenter av investeringsvarer, mens det for produsenter av konsum og innsatsvarer meldes om uendret sysselsetting.
Sjeføkonom i SR-bank Kyrre M. Knudsen sier til finansavisen at tallene er som forventet.
– Dette er i tråd med det Norges Bank, markedet og de fleste har trodd på forhånd. Det er sideveis aktivitet, og det tikker smått i riktig retning med noe mindre press i bedriftene. Både når det gjelder tilgang på arbeidskraft, innsatsfaktorer og råstoffer.
Sysselsettingsveksten er sterkest blant produsenter av investeringsvarer, mens det for produsenter av konsum og innsatsvarer meldes om uendret sysselsetting.
Bra for renta
Sesongjustert nettotall for sammensatt konjunkturindikator for industrien var -0,4 poeng i årets første kvartal, sammenlignet med -3,3 poeng i fjerde kvartal 2022. Indikatoren ligger fremdeles under det historiske gjennomsnittet på 3,0.
– Disse tallene er bra for inflasjonen og derfor renta. Selv om vi er langt unna det normale nivået, har presset i bedriftene avtatt noe. Det er et argument for at Norges Bank ikke setter opp renten mer enn de to rentehoppene de allerede har signalisert, forklarer Knudsen.
Dopet av gode tall fra energisektoren
Norske industriledere melder at samlet produksjon i industrien i 1. kvartal var uendret. Ordretilgangen falt for hjemmemarkedet, mens den var uendret for eksportmarkedet. Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 2. kvartal 2023 er positiv for produsenter av investeringsvarer, mens det for produsenter av innsatsvarer og konsumvarer forventes en negativ utvikling, skriver SSB.
– Det er store bransjevise forskjeller. Totaltallene er imidlertid dopet av svært gode tall hos energiselskapene. Uten disse er det svakere hos mange av de øvrige bedriftene. Det er det viktig å være klar over, avslutter sjeføkonomen.
Produsenter av investeringsvarer melder om en oppgang i produksjonen mens produsenter av innsatsvarer melder om nedgang. For konsumvarer er produksjonsnivået omtrent det samme som i 4. kvartal.
Hjulpet av Kina
«Forbedringen de siste kvartalene har trolig sammenheng med at Kina har lempet på sin strenge koronapolitikk og i stor grad åpnet samfunnet for økonomisk aktivitet. Krigen i Ukraina og energikrisen i Europa skaper fremdeles utfordringer. Den generelle situasjonen anses å være meget usikker,» melder industriledere ifølge SSB.