<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ser rentetopp på 4 prosent i eurosonen

Capital Economics ser en rentetopp på 4 prosent hos Den europeiske sentralbank.

Publisert 20. apr. 2023 kl. 15.32
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 210 ord
ESB-SJEF: Christine Lagarde er sentralbanksjef i Den europeiske sentralbank (ESB). Foto: Bloomberg

Den europeiske sentralbank (ESB) ser ut til å øke renten ytterligere i de kommende månedene etter at turbulensen i banksektorens har avtatt, ifølge en rapport fra Capital Economics.

Analysehuset antyder at ESB vil øke renten med 100 basispunkter, til et toppnivå på 4,0 prosent, og henviser blant annet til referatet fra sentralbankens seneste rentemøte, som ble offentliggjort torsdag.

«ESBs seneste pengepolitiske møte, som fant sted bare dager etter at Credit Suisse kollapset, bekrefter at det kun var turbulensen i banksektoren som avskrekket beslutningstagerne fra å signalisere at ytterligere renteøkninger skulle komme», skriver Capital Economics.

Medlemmene under rentemøtet i mars enige om at ESB bør unngå å kommunisere ubetingede forventninger til fremtidig rentebane og i stedet kommunisere sin reaksjonsfunksjon. Dette innebærer at ESB ikke lenger vil gjøre spesifikke forpliktelser til å endre rentene, men vil bestemme seg for endringer i politikken kun som respons på dataene, ifølge Bloomberg.

Markedene forventer for øyeblikket en renteøkning på 33 basispunkter i mai og et toppnivå på nesten 3,85 prosent. En overraskelse på oppsiden for april-inflasjonen vil øke risikoen for en renteøkning på 50 basispunkter i mai, ifølge SEB Research.

SEB Research forventer tre renteøkninger på 25 basispunkter ved kommende møter, noe som vil resultere i at innskuddsrenten når et toppnivå på 3,75 prosent i juli.

(TDN Direkt)