<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Britene kniper igjen – skylder på elendig vær

Den britiske detaljhandelen sank 0,9 prosent i mars – mer enn ventet. Måneden ble en av de våteste på De britiske øyer som noensinne er målt.

Publisert 21. apr. 2023 kl. 09.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 290 ord
VÅTT: Her fra Oxford Circus i London i mars i år, da detaljhandelen falt mer enn ventet. Foto: Bloomberg

Detaljomsetningen i Storbritannia falt i mars 0,9 prosent fra måneden før, etter en oppgang på 1,1 prosent i februar og en økning på 0,9 prosent i januar, viser nye tall fra Office for National Statistics (ONS). Februar-tallet var opprinnelig på 1,2 prosent, men er revidert ned.

På forhånd var det ventet en nedgang på 0,5 prosent i mars, ifølge Trading Economics.

På årsbasis var det en nedgang på 3,1 prosent, i tråd med konsensus, etter et fall på 3,3 prosent i februar.

ONS viser blant annet til dårlig vær som en årsak til nedgangen. Været i mars var det sjette våteste som er registrert for denne måneden siden 1836, ifølge Reuters.

I tillegg kommer den kraftige konsumprisveksten, som i mars var på 10,1 prosent – etter å ha nådd det høyeste nivået på 41 år i oktober i fjor med en inflasjon på 11,1 prosent.

ONS-direktør Darren Morgan trekker samtidig frem en samlet positiv utvikling i første kvartal.

«Et sterkt resultat fra forhandlerne i januar og februar betyr at tremånedersbildet viser positiv vekst for første gang siden august 2021», sier han, ifølge nyhetsbyrået.

– Plutselig oppblomstring

Fredag morgen er det også kommet tall for den britiske forbrukertilliten. GfKs forbrukertillitsindeks har i april steget til minus 30 poeng, fra minus 36 i mars.

Indeksen har dermed nådd sitt høyeste punkt siden februar i fjor.

Ifølge Trading Economics var det ventet en måling på minus 35 poeng.

GfK-direktør Joe Staton melder at det har vært en «plutselig oppblomstring av optimisme» blant husholdningene.

Indeksens fortsatt klart negative måling viser imidlertid at britene stadig har et negativt syn på tilværelsen, med levekostnadskrise og stigende renter som stadig tynger.

Bank of England høynet styringsrenten til 4,25 prosent i mars. Det er ventet en ny renteheving til 4,50 prosent i mai, ifølge Reuters.