<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Etterlyser sterkere forsvar av kronen

Elisabeth Holvik i SpareBank 1 frykter kronen vil fortsette å svekke seg og vedvarende høy rente, så fremt Norges Bank ikke får hjelp fra politikerne. 

  Publisert 2. mai 2023 kl. 10.57
  Oppdatert 2. mai 2023 klokken 12.13
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 320 ord
  FRYKTER HØYE RENTER: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1. Foto: Iván Kverme

  I makrorapporten tirsdag skriver SpareBank 1's  sjeføkonom Elisabeth Holvik at Norges Bank har en hodepine med den svake kronen. 

  Ifølge Holvik er det flere grunner til at kronen har svekket seg, men en viktig grunn er at over flere tiår er at pris- og lønnsveksten i Norge har vært høyere enn hos våre konkurrentland, samtidig som produktivitetsveksten har vært midt på treet. Dette har gjort at en kraftig økning i skatten øker risikoen for investeringer i Norge, hevder hun. 

  «Kraftig økt skatt har økt risikoen for investeringer i Norge,» skriver sjeføkonomen.

  Ett virkemiddel

  I rapporten viser sjeføkonomen til at Norges Bank i dag bare har ett virkemiddel for å styrke kronen, nemlig å øke renten. Men i dag er renten lavere enn i konkurrentlandene, til tross for høy inflasjon og svak krone. 

  Ifølge Holvik kan strukturelle reformer og skattekutt som i 1992 dempe behovet for høyere renter, men får ikke Norges Bank hjelp av den øvrige økonomiske politikken, er risikoen en tilsvarende utvikling som på 80-tallet, med vedvarende høy inflasjon, svekket konkurransekraft og en videre svekkelse av kronen.

  «Bakrusen etter devaluering- og lavrentepolitikk resulterte i en dyp krise med høy arbeidsledighet, bolig- og bankkrise, før en i 1992 fikk strukturelle reformer for å styrke konkurransekraften,» skriver Holvik.

  I verste fall kan Norges Bank blir nødt til å gjøre som i årene etter 1986, da den måtte heve renten kraftig for å forsvare kronekursen, mener Holvik. 

  Venter svakere utvikling

  Konkursratene har økt kraftig i år, og i rapporten skriver Holvik at hun tror på en svakere utvikling i både næringsliv og privatforbruk utover året. 

  «Summen av økte lønninger, økte energikostnader, økt skatt og avgifter og økte importpriser er krevende. Vi tror vi vil se en svakere utvikling i både næringsliv og privatkonsum utover året, skriver 

  Hun anslår også at rentetoppen vil komme på 3,75 prosent, men legger til at risikoen for betydelig høyere rente øker i takt med svakere kronekurs.