<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Viktige USA-tall overrasker stort

Arbeidsgivere i privat sektor i USA ansetter aggressivt, men holder igjen på lønnsøkningene i det som kan være et lyspunkt for Fed.

Publisert 3. mai 2023 kl. 14.15
Oppdatert 3. mai 2023 klokken 14.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 430 ord
TOLKER JOBBTALL: Traderne på NYSE. Foto: Bloomberg

Antall sysselsatte i privat sektor i USA steg med 296.000 i april, viser nye tall fra ADP Employer Services onsdag. 296.000 er den høyeste noteringen på ni måneder.

Konsensus pekte ifølge Trading Economics mot 148.000.

I mars ble sysselsettingsveksten opprinnelig rapportert til 145.000, noe som var godt under konsensus på 200.000. Mars-veksten har nå blitt revidert ned til 142.000.

– Svakere lønnsvekst det klareste signalet

Rapporten viser ellers en årlig lønnsvekst på 6,7 prosent i april, en tallstørrelse som lenge har kommet inn på 7-tallet og vil bli sett på som et lyspunkt for Federal Reserve som onsdag kommer med ny rentedom. 

Lønnsveksten for de som bytter jobb falt ifølge ADP dramatisk, det vil si fra 14,2 til 13,2 prosent – noe som er den laveste veksttakten siden november 2021.

– Den svakere lønnsveksten gir det klareste signalet om hva som skjer i arbeidsmarkedet nå. Arbeidsgivere ansetter aggressivt mens de holder igjen på lønnsøkningene. Våre tall viser også at færre bytter jobb, uttaler ADPs sjeføkonom Nela Richardson ifølge rapporten.

Det store bildet er altså det strammeste arbeidsmarkedet USA har sett på årevis viser tegn til å roe seg ned. Antallet utlyste stillinger faller, nedbemanningen krabber oppover, mens sysselsettingen har bremset opp i forhold til i fjor.

Basert på ethvert måltall er arbeidsmarkedet likevel fortsatt ganske sterkt, og Marketwatch påpeker at Fed vil ha sysselsettingen til å svekke seg ytterligere for å lette på lønnspresset og bidra til å stagge inflasjonen.

Indikator for «månedens viktigste»

ADP-tallene anses som en indikator for hva den månedlige arbeidsmarkedsrapporten kan komme til å vise. «Non-farm payrolls» omtales gjerne som månedens viktigste makrotall, og viser samlet sysselsettingsvekst utenom landbrukssektoren i USA.

Arbeidsmarkedsrapporten for april slippes fredag denne uken. Forventningen nå er at denne rapporten vil vise en sysselsettingsvekst på 179.000, ned fra 236.000 i mars.

Arbeidsledighetsraten ventes til 3,6 prosent, opp fra 3,5 prosent måneden før.

For gjennomsnittlig timelønnsvekst peker konsensus mot 4,2 prosent på årsbasis, uendret fra mars.

Ser frem mot Federal Reserve-dom

Investorene på Wall Street ser nå frem mot dagens rentedom fra Federal Reserve. Markedet regner det som over 90 prosent sannsynlig med en renteøkning på 25 basispunkter til 5,00-5,25 prosent.

Rentedommen kommer samtidig som debatten om gjeldstaket fortsetter i Kongressen, og bankuroen raser videre. Pacific Western Bank og Western Alliance stupte henholdsvis 30 og 15 prosent onsdag, og faller 1-2 prosent i onsdagens førhandel.

Futures for de tre nøkkelindeksene Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 pekte i forkant av ADP-tallene mot svak oppgang fra start, og det er fortsatt tilfellet ti minutter etter at tallene ble sluppet.