<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Derfor skal vi beholde kronen

Norsk økonomi er grunnleggende i utakt med resten av europeisk økonomi, skriver Lars Barstad Løvold i Ungdom mot EU.

Publisert 5. mai 2023 kl. 10.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
BEHØVER EGET RATT: Norge trenger å styre finanspolitikken på en helt annen måte enn de største europeiske landene, skriver Lars Barstad Løvold. Foto: Privat

Nylig vedtok Europeisk Ungdom at Norge skal på sikt innføre euro som valuta hvis vi blir EU-medlem. Det både de og Høyre ikke forstår, er at den økonomiske one-size-fits-all-politikken EU bedriver ikke er kompatibel med den norske modellen eller markedet.

Euroen som valuta var ment å gjøre handel enklere over landegrensene og skape forutsigbarhet for et marked som er tilstrekkelig homogent i et avgrenset område. Problemet oppstår når man har en valuta med et felles rentenivå for alle medlemslandene og de forskjellige økonomiene drar i alle mulige retninger.

En norsk krone bundet til euro betyr at vi mister en spak å vende eller et seil å reise om verdensøkonomien er i ruskete vær

Rentenivået er også tilpasset de største europeiske økonomiene som Tyskland og Frankrike. Det betyr at hvis man sliter med tysk arbeidsledighet og setter et lavt rentenivå, så får man en kraftig eiendomsprisvekst i Irland fordi den økonomien egentlig trengte et høyere rentenivå. Alt i alt betyr det at de mindre landene må lide for finanspolitikken bestemt for de største medlemslandene.

Norge, som et relativt lite land i europeisk kontekst, hadde ikke kommet godt ut, spesielt siden det norske og tysk-franske markedet er svært forskjellige fra hverandre.

Norge har en råvareøkonomi hvor kronekursen i stor grad følger olje- og gassprisen. Når oljeprisen er høy, er det bra for Norge og dårlig for Europa. Når valutaen i Norge bør være svak for å styrke eksportbedriftene, kan valutaen være sterk og mindre konkurransedyktig i andre land.

Norge trenger å styre finanspolitikken på en helt annen måte enn de største europeiske landene. En norsk krone bundet til euro betyr at vi mister en spak å vende eller et seil å reise om verdensøkonomien er i ruskete vær.

Lars Barstad Løvold

Politisk nestleder i Ungdom Mot EU