<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Uventet smell i Europa: – Et alarmsignal

En kraftig svekkelse i forventningene «utsletter alt håpet om en økonomisk gjenoppliving etter Ukraina-krigens utbrudd», ifølge Sentix-instituttet.

  Publisert 8. mai 2023 kl. 14.28
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 347 ord
  ØKT PESSIMISME: Vedvarende høy inflasjon og stadig frykt for energimangel påvirker stemningen og troen på økonomien i eurosonen og Tyskland. Her fra en handlegate i Berlin. Foto: NTB

  «Økonomien i eurosonen rammes av betydelig vårtretthet». Det rapporterer Frankfurt-baserte Sentix i forbindelse med instituttets nye tall for stemningen blant investorene i eurosonen. Tallene viser en markant nedgang – i sterk kontrast til forventningene i forkant.

  Sentix' investortillitsindeks for mai er på minus 13,1 poeng, ned fra minus 8,7 i april. Den har vært i negativt terreng helt siden februar 2022. Ifølge Reuters var det ventet at indeksen nå skulle gå opp, til minus 8,0.

  Det er spesielt forventningskomponenten som trekker ned nå. Den stuper fra minus 13,0 i april til minus 19,0 poeng, som er det laveste nivået siden desember 2022.

  Det kraftige forventningsfallet «utsletter alt håpet om en økonomisk gjenoppliving etter Ukraina-krigens utbrudd», heter det fra Sentix, som mener utviklingen må sees på som «et alarmsignal».

  Instituttet understreker at svakheten er overraskende, sesongmessig, og peker på vedvarende frykt for energimangel og stadig høy inflasjon som faktorer som påvirker – noe som igjen gir lavere forbruk.

  «Den økonomiske opphentingen, som er bygget på føtter av leire, begynner å vakle», heter det.

  «Usikkerhet rundt Ukraina-krigens videre forløp og voksende spørsmålstegn rundt tilstanden til den amerikanske økonomien tynger også fremtidsutsiktene».

  Underindeksen for vurderingen av nåværende forhold i eurosonen går også tilbake, fra minus 4,3 i april til minus 7,0 poeng i mai.

  Resesjon tilbake i fokus

  Parallelt viser også Sentix' tall for Tyskland isolert en markant nedgang. Totalindeksen for den tyske økonomien er ned fra minus 6,9 i april til minus 14,5 poeng i mai.

  Forventningskomponenten stuper også her – fra minus 11,5 til minus 19,8 poeng, det laveste siden desember.

  Vurderingen av nåværende situasjon ramler også, fra minus 2,3 til minus 9,0, og «bringer temaet resesjon tilbake i fokus», ifølge instituttet – særlig ettersom forventningene antyder ytterligere press nedover.

  Ferske nøkkeltall fra Tyskland mandag understreker resesjonsfaren:

  Industriproduksjonen i Tyskland falt langt mer enn ventet fra februar til mars i år. Og den tyske industriens ordreinngang stupte mer enn noen gang siden coronapandemien brøt ut i 2020.

  Sentix-indeksene for mai er basert på en undersøkelse utført blant 1.276 private og institusjonelle investorer i perioden 4. mai til 6. mai.