<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det store spørsmålet vi ikke kan svare på

Ukraina-krig og sanksjoner sender Russlands budsjettunderskudd opp i over 480 milliarder kroner så langt i 2023. Kreml spår plusstall senere i år.

Publisert 11. mai 2023 kl. 15.45
Oppdatert 11. mai 2023 klokken 15.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 350 ord
DYRT Å KRIGE: Russlands president Vladimir Putin må konstatere et budsjettunderskudd på 45 milliarder dollar etter fire måneder av 2023. Foto: NTB

Russlands budsjettunderskudd kom inn på 3.420 milliarder rubler (45,4 milliarder dollar) i de første fire månedene av 2023, går det ifølge Bloomberg frem av tall fra det russiske finansdepartementet torsdag. 

Underskuddet overstiger allerede det som var budsjettert for hele 2023 – 2.900 milliarder rubler.

Det store spørsmålet

Ukraina-krigen og påfølgende omfattende vestlige sanksjoner legger knallhardt press på russisk økonomi. Hittil i år har utgiftene økt 26 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens inntektene er tilbake 22 prosent. Hovedårsaken er mer enn en halvering av olje- og gassinntektene i perioden.

PUTINS RÅDGIVER: Maksim Oresjkin. Foto: NTB

– Det store spørsmålet vi ikke kan svare på ennå er hva som vil skje med utgiftene resten av året. Det som skjer med inntektene, både fra energi og ellers, var ventet, sier økonom Sofya Donets i Renaissance Capital.

Finansdepartementet forklarer utgiftsøkningen med forskuddsbetalinger gjort tidligere i år, og at disse ikke vil fortsette. Hva pengene gikk til kommer ikke frem, men økonomer hevder overfor nyhetsbyrået at de gikk til å dekke krigsrelaterte regninger.

Reverserer rentekutt?

– Russlands budsjettbalanse fortsatte å forverre seg i april. Regjeringen streber etter å tøyle forbruket, men de siste tallene gir ikke noe bevis på at den lykkes. Den kraftig stigende utgiftsøkningen vil trolig presse inflasjonen opp de kommende månedene og tvinge sentralbanken til å gå tilbake på noen av rentekuttene fra i fjor, sier Bloombergs Russland-økonom Alexander Isakov.

Departementet opplyser ifølge nyhetsbyrået samtidig om at inntektene viste tegn til stabilisering i april, og spår at skatteendringer i kjølvannet av pristaket USA og deres allierte har innført på russisk oljeeksport vil bidra til å løfte energi-inntektene – spesielt senere i år.

President Vladimir Putins økonomiske rådgiver Maksim Oresjkin har tidligere estimert at budsjettet snur til pluss senere i år, men dette er ikke bekreftet av finansdepartementet.