<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Tall til å få hodepine av

Tjenestesektoren sørger trolig for BNP-vekst i eurosonen i andre kvartal, men industrien utgjør en kraftig bremsekloss.

Publisert 23. mai 2023 kl. 10.19
Oppdatert 23. mai 2023 klokken 10.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 391 ord
LAVERE AKTIVITET: I eurosonen, viser tirsdagens PMI-tall. Foto: NTB

Foreløpige tall fra S&P Global viser at den sammenstilte innkjøpssjefsindeksen (PMI) i eurosonen kom inn på 53,3 i mai, ned fra 54,1 i april.

Konsensus pekte ifølge Trading Economics mot 53,7.

PMI for tjenestesektoren falt fra 56,2 til 55,9 , mot ventet 55,6. For industrisektoren falt PMI fra 45,8 til 44,6, mot ventet 46,2.

– Gir ESB hodepine

– Den europeiske sentralbanken (ESB) vil få hodepine av PMI-tallene. Dette er fordi salgsprisene i tjenestesektoren faktisk steg mer enn i måneden før. Det er nettopp prisutviklingen i denne sektoren ESB følger nøye med på. Oppgangen som fortsatt kan observeres her er det som får sentralbanken til å avstå fra en rentepause, sier sjeføkonom Cyrus de la Rubia i Hamburg Commercial Bank i en kommentar.

Sjeføkonomen påpeker at BNP i eurosonen trolig har steget i andre kvartal, takket være tjenestesektoren.

– Men industrisektoren er en kraftig bremsekloss på momentumet i økonomien som helhet. Tyske bedrifter i denne sektoren er særlig harde på bremsen, ettersom nye ordre har falt enda kraftigere enn i Frankrike og produksjonsindeksen også peker kraftig nedover, fortsetter han.

Svak, tysk industri

I Tyskland kom sammenstilt PMI inn på til 54,3 i mai, opp fra 54,2 poeng i april og over ventede 53,5. Dette skyldes et oppsving i tjenestesektoren fra 56,0 til 57,8, noe som var godt over ventede 55,5. I industrien falt PMI fra 44,5 til 42,9, mot ventede 44,5.

Frankrike kom sammenstilt PMI inn på 51,4 i mai, ned fra 52,4 foregående måned og godt under ventede 52,3. Her bidro industrien positivt med oppgang fra 45,6 til 46,1 og over ventede 46,0, mens tjenester bidro negativt med fall fra 54,6 til 52,8 – godt under ventede 54,2.

En indeks over 50 poeng viser tiltakende aktivitetsnivå, under 50 avtakende aktivitetsnivå.

Har sakket farten

DNB Markets skrev i tirsdagens morgenrapport at økonomiene i eurosonen hittil i år har sakket farten, men så vidt unngått resesjon med omtrent nullvekst de siste to kvartalene. 

«Men likevel er det tydelig forskjell mellom aktivitetsnivået i industrien og innen tjenestesektoren», skrev seniorøkonom Kelly K. Chen.

«Mens industri-PMI i lang tid har signalisert nedkjøling i aktiviteten, har tjenestesektoren holdt seg robust med solid vekst. Hvis PMI nå faktisk faller betydelig, med nedgang i ordre og indikatorer på fremtidig aktivitet, kan det være tegn til at sentralbanken er i ferd med å lykkes i å kjøle ned etterspørselen», la hun til.