<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt prissjokk på mat

Inflasjonstakten faller i Storbritannia, men langt mindre enn ventet. Matprisene er fortsatt en hodepine. 

Publisert 24. mai 2023 kl. 09.10
Oppdatert 24. mai 2023 klokken 16.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 375 ord
STIGER RASKT: Matprisene i Storbritannia, her fra et marked i øst-London. Foto: NTB

Konsumprisindeksen i Storbritannia var opp 1,2 prosent på månedsbasis og opp 8,7 prosent på årsbasis i april, viser tall fra britiske statistikkmyndigheter onsdag. 

Dette var godt over konsensus, som ifølge Trading Economics pekte mot 0,8 og 8,2 prosent prisoppgang på henholdsvis måneds- og årsbasis. 

INFLASJONSPROBLEM: For Storbritannia og finansminister Jeremy Hunt. Foto: NTB

Inflasjonstakten faller dermed også mindre enn Bank of England (BoE) lå inne med, noe som legger press på sentralbanken i retning av å fortsette renteøkningene. I mars steg konsumprisindeksen 10,1 prosent på årsbasis.

Over 19 prosent prisvekst på mat

En viktig årsak til at den britiske inflasjonen biter seg fast er matprisene, der årsveksten kom inn på 19,1 prosent i april – bare marginalt ned fra 19,2 prosent i mars. Prisveksten på mat og drikke holder seg med dette nær sine høyeste nivåer på 45 år.

Det mest bekymringsverdige er derimot kjerneinflasjonen, eksklusive prisene på mat, alkohol, tobakk og energi. Denne var ventet uendret på 6,2 prosent på årsbasis i april, men steg i stedet til 6,8 prosent.

Høyeste kjerneinflasjon på 31 år

Kjerneinflasjonen er dermed på sitt høyeste siden mars 1992.

«IMF uttalte i går at vi har tatt avgjørende grep for å takle inflasjonen, men selv om det er positivt at den nå er under 10 prosent, stiger matprisene fortsatt for raskt. Vi må holde oss resolutt til planen om å få inflasjonen ned», går det ifølge Financial Times frem av en uttalelse fra Storbritannias finansminister Jeremy Hunt.

– Et stort tilbakeskritt

Senioranalytiker Craig Erlam i Oanda karakteriserer onsdagens britiske inflasjonsrapport som «et stort tilbakeskritt.»

«BoE vil nå få det vanskelig med å rettferdiggjøre en pause i renteøkningene på juni-møtet, og kan stå uten alternativer til å heve ytterligere med mindre vi ser en dramatisk forbedring i kjerneinflasjonen i løpet av de kommende månedene. Risikoen for at inflasjonen fester seg har økt kraftig i det siste, og det må gjøre BoE nervøse», skriver han i en oppdatering onsdag.