<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Viktig indeks fikk seg en knekk

Stemningen i tysk økonomi surnet i mai. Næringslivet er skeptisk til sommeren som kommer, og industrien skiller seg negativt ut.

Publisert 24. mai 2023 kl. 10.00
Oppdatert 24. mai 2023 klokken 10.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 255 ord
STEMNINGEN FALT: For tysk økonomi i mai. Foto: NTB

Ifo-indeksen, som indikerer forretningsklimaet i Tyskland, gikk fra 93,6 poeng i april til 91,7 i mai.

Konsensus pekte ifølge Trading Economics mot 93,0.

Dermed fikk indeksen seg en knekk etter seks måneder på rad med oppgang.

Underindeksen for nåværende forhold steg fra 92,2 til 94,8 poeng og godt over konsensus på 92,2, mens underindeksen for forventningene stupte fra 95,0 til 88,6. Det var langt under ventede 94,8.

– Skeptiske til sommeren

«Tyske selskaper er skeptiske til sommeren som kommer», sier Ifo-president Clemens Fuest, og peker i en kommentar til tallene på at klimaet forverret seg særlig i industrien.

«Fallet i industriens forventninger var det største siden mars 2022, etter starten av krigen i Ukraina. De lavere forventningene er synlige i nesten alle bransjer. Bedriftsledere vurderer også den nåværende situasjonen som mindre positiv og ordreinngangen falt», fortsetter han.

For tjenestesektoren er bildet mer eller mindre uendret. Selskapene er mer fornøyde med situasjonen i dag, men mer pessimistiske til de kommende månedene.

Kraftig fall for handelen

Delindeksen for handel falt kraftig, og indikatoren for dagens situasjon falt tilbake i negativt terreng etter fem måneder, og skepsisen til fremtidige utsikter steg markant – særlig blant grossistene.

Delindeksen for bygg og anlegg ble senket av en forverret vurdering av nåværende situasjon, samtidig som forventningene fremover er like pessimistiske som i april.

Ifo-indeksen er basert på en månedlig undersøkelse utført blant rundt 9.000 respondenter innen industrien, tjenestesektoren, handelsnæringen og bygg- og anleggsbransjen. Selskapene som spørres, bes om å gi sine vurderinger av nåværende forhold og forventningene for de neste seks månedene.