<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tysk økonomi er i resesjon

Tysklands økonomi har nå gått tilbake i to kvartaler på rad. Dermed er Europas største økonomi i resesjon.

    Publisert 25. mai 2023 kl. 08.23
    Oppdatert 25. mai 2023 klokken 14.32
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 339 ord
    RESESJON: Tyskland er i resesjon. Bundestag Reichstag (Riksdagsbygningen) i Berlin. Foto: Dreamstime

    Tysklands bruttonasjonalprodukt (BNP) falt i første kvartal med 0,3 prosent, ifølge det statistiske sentralbyrået Destatis. I fjerde kvartal i fjor var nedgangen på 0,5 prosent.

    Dermed er landet teknisk sett i resesjon, som inntrer når det er økonomisk nedgang to kvartaler på rad.

    – Etter at BNP-veksten gikk inn i negativt territorium på slutten av 2022, har den tyske økonomien har nå registrert to negative kvartaler på rad, bekrefter Destatis-sjef Ruth Brand i en pressemelding.

    Håpet var at Europas største økonomi skulle unngå resesjon, nå som det er krig mellom Ukraina og Russland, skriver Bloomberg. Estimatene for første kvartal var en uendret utvikling på 0 prosent, noe som hadde ført til at landet ville unngått en resesjon.

    Tyskland er verdens femte største økonomi, og det nest mest eksporterende landet globalt.

    Høy inflasjon

    Vedvarende høy inflasjon og økte renter bidro til fallet, ifølge statistikkmyndighetene. Tyskland har i likhet med mange andre europeiske land opplevd kraftig inflasjon etter at Russland invaderte Ukraina, men prisveksten er nå på vei ned.

    I april var inflasjonen på 7,2 prosent, mens den var på 7,4 prosent måneden før, skriver NTB. Toppen ble nådd i oktober i fjor, da inflasjonen var på 8,8 prosent.

    Myndighetene anslo i forrige måned at landets økonomi i år vil vokse med 0,4 prosent, mens prognosen i januar lød på 0,2 prosent vekst.

    Forbruket krympet

    «Husholdningers motvilje mot å kjøpe var tydelig på en rekke områder» skriver Destatis.

    Husholdningenes forbruk krympet med 1,2 prosent i kvartalet, da folk var mer sparsommelige innen kategoriene mat og drikke, klær og fottøy og møbler. Det var også et fall i kjøp av nye biler, trolig grunnet at støtteordninger for hybrider og elbiler har blitt vraket.

    Offentlige utgifter så også en betydelig nedgang på 4,9 prosent, mens investeringer viste en sterk oppgang på 3 prosent, drevet av anlegg og maskiner og utstyr. Til slutt bidro nettoeksporten med 0,7 prosentpoeng til BNP ettersom eksporten økte og importen gikk ned