<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Overraskende sterke jobbtall fra USA

Sysselsettingsveksten i privat sektor var mye større enn ventet i mai. Med fortsatt sterk etterspørsel etter arbeidskraft, kan det gå mot ytterligere renteheving fra Federal Reserve.

    Publisert 1. juni 2023 kl. 14.33
    Oppdatert 1. juni 2023 klokken 14.46
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 522 ord
    AMERIKANSK ARBEID: Her arbeidere i sving på et boligprosjekt i Folsom, California. Foto: Bloomberg

    Antallet sysselsatte i privat sektor i USA økte i mai med 278.000, viser nye tall fra ADP Employer Services torsdag. Det var langt over konsensus på forhånd, som pekte mot en økning på 170.000, ifølge Trading Economics.

    Tallene for april viste en sysselsettingsvekst på overraskende høye 296.000. Nå er dette tallet revidert ned til 291.000.

    Den årlige lønnsveksten i mai oppgis til 6,5 prosent, mot 6,7 prosent måneden før. Lønnsveksten for de som bytter jobb, har dessuten sunket fra 13,2 til 12,1 prosent.

    Nela Richardson, sjeføkonom i ADP, sier dette er den andre måneden der de ser en nedgang på et helt prosentpoeng i lønnsveksten for de som bytter jobb. Hun omtaler bremsen i lønnsveksten som «betydelig», og tror bekymringen for lønnsdrevet inflasjon kan avta, selv om ansettelsestallene er sterke.

    «Månedens viktigste»

    ADPs sysselsettingstall anses som en indikator for hva den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra USAs arbeidsdepartement kan komme til å vise.

    Arbeidsmarkedsrapporten – «Nonfarm payrolls» – omtales gjerne som månedens viktigste makrotall, og viser den samlede sysselsettingsveksten utenom landbrukssektoren i USA.

    Den publiseres neste gang i morgen, fredag 2. juni. Forventningen nå er at denne rapporten vil vise en sysselsettingsvekst på 190.000 i mai, ned fra 253.000 i april. Arbeidsledighetsraten ventes til 3,5 prosent, mot 3,4 prosent i april.

    Videre ventes rapporten å vise en økning i gjennomsnittlig timelønn på 4,4 prosent, det samme som måneden før.

    Firedobling i oppsigelser

    Torsdag er det også kommet tall for nye trygdesøkere – jobless claims – samt oppsigelser blant amerikanske bedrifter.

    232.000 amerikanere søkte om ledighetstrygd for første gang i uken frem til og med 27. mai, mot 230.000 uken før. På forhånd var det ventet et antall på 235.000 nå, ifølge Trading Economics. Antallet som fortsetter å motta ledighetstrygd – continuing claims – er økt fra 1.789.000 til 1.795.000, mot en forventning på 1.800.000.

    Arbeidsformidlingsselskapet Challenger, Gray & Christmas' mai-rapport viser at USA-baserte selskaper kunngjorde planer om å kutte 80.089 stillinger i løpet av måneden. I april var antallet 66.995, årets hittil laveste antall. Det totale antallet så langt i år er dermed oppe i 417.500, mer enn en firedobling sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

    «Bedriftene virker å bremse ansettelsene i påvente av en nedgang», sier Andrew Challenger, direktør i selskapet, i en kommentar.

    Mai-rapporten viser planer om 7.884 nye ansettelser hos bedriftene – det laveste månedlige antallet siden november 2020. Årets total hittil på 101.833 utgjør en nedgang på 83 prosent fra i fjor.

    Ny renteheving på vei?

    Når det gjelder antallet ledige stillinger i USA, viste onsdagens Jolts-undersøkelse at det fortsatt er sterk etterspørsel etter arbeidskraft i USA, noe som igjen kan åpne for flere rentehevinger fra Federal Reserve.

    Antallet ledige stillinger var 10,1 millioner i april, det høyeste på tre måneder – mot 9,75 millioner i mars, som var det laveste antallet på nesten to år.

    I forkant var det ventet en nedgang til nær 9,4 millioner, ifølge både Bloomberg og Trading Economics.

    Etter tallene priset markedet inn en mer enn 70 prosents sannsynlighet for en ny renteheving i USA i juni, ifølge Bloomberg, og på aksjemarkedene pekte pilene nedover.

    I begynnelsen av mai hevet Fed styringsrenten med 25 basispunkter. Neste rentebeslutning fra den amerikanske sentralbanken ventes 14. juni.