<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stor overraskelse i jobbveksten i USA

Sysselsettingen utenfor landbruket i USA økte mye mer enn ventet i mai. – Juni-møtet til Fed er plutselig noe mer i spill igjen, sier Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Publisert 2. juni 2023 kl. 14.30
Oppdatert 2. juni 2023 klokken 15.10
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 532 ord
SYSSELSETTING: Her fra et bakeri i New York. Foto: Bloomberg

Sysselsettingen utenfor landbruket i USA – «Nonfarm payrolls» – økte med 339.000 stillinger i mai, viser den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske statistikkmyndigheter.

Tallet omtales gjerne som månedens viktigste nøkkeltall, og dagens utgave trekkes frem som et av de siste viktige nøkkeltallene før Federal Reserves neste rentebeslutning 14. juni. «I dag er det altså én ting som gjelder», skrev Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport fredag.

Dagens tall kom inn mye høyere enn konsensus, som ifølge Trading Economics pekte mot en økning på 190.000.

I april var jobbveksten på 253.000. Denne er imidlertid revidert opp betydelig nå – til 294.000. Dessuten er mars-tallet oppjustert fra 165.000 til 217.000.

Arbeidsledighetsraten i mai oppgis til 3,7 prosent, mot 3,4 prosent i april. På forhånd var det ventet en oppgang til 3,5 prosent. Yrkesdeltagelsen oppgis til 62,6 prosent, uendret fra april.

– Renteforventningene stiger markant på nyhetene, og det innebærer at juni-møtet til Fed plutselig er noe mer i spill igjen. Markedet heller fortsatt mot at Fed står over en heving i juni, men det er ikke gitt. De kommende inflasjonstallene blir helt avgjørende for rentebeslutningen, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, etter de overraskende sterke tallene.

SER MOT INFLASJONEN: Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Iván Kverme

Lavere lønnsvekst

Når det kommer til lønnsveksten, var det ventet en liten oppbremsing fra april.

Rapporten nå viser en timelønnsvekst på 0,3 prosent på månedsbasis og 4,3 prosent på årsbasis – mot henholdsvis 0,4 og 4,4 prosent i april. Konsensus var på 0,3 prosent på månedsbasis og 4,4 prosent på årsbasis, ifølge Trading Economics.

HVA NÅ? Neste rentebeslutning fra Federal Reserve og sentralbanksjef Jerome Powell kommer 14. juni.

Torsdagens sysselsettingsrapport for privat sektor i USA viste en vesentlig oppbremsing i lønnsveksten både generelt og for de som skifter jobb. Den viste også en overraskende høy sysselsettingsvekst i privat sektor i mai. Antallet sysselsatte i privat sektor i USA økte med 278.000 i mai – mer enn 100.000 flere enn ventet.

Snart ny rentedom

Tidligere denne uken har Jolts-undersøkelsen vist at det fortsatt er sterk etterspørsel etter arbeidskraft i USA. Antallet ledige stillinger ble målt til 10,1 millioner i april, opp fra drøyt 9,7 millioner i mars og godt over markedets forventning på rundt 9,4 millioner.

I ettertid har Deutsche Bank skrevet at Jolts-rapporten ikke viser noen tegn på lettelser i det stramme amerikanske arbeidsmarkedet, ifølge TDN Direkt. Finanskjempen vurderer at en større sysselsettingsvekst enn ventet i dagens rapport vil øke sannsynligheten for en ny renteheving fra Fed senere denne måneden.

Videre har Deutsche Bank pekt på at arbeidsmarkedsrapporten har overrasket på oppsiden ved 12 av de seneste 13 publiseringene.

«Hvis denne trenden fortsetter, og vi får en overraskelse på oppsiden i inflasjonen neste uke, kan det bli utfordrende for Federal Reserve å ikke heve renten i juni, og som et minimum vil de trolig signalisere sterkere at ytterligere innstramming vil være nødvendig», heter det, ifølge nyhetsbyrået.

Goldman Sachs hadde derimot lagt seg under konsensus med sitt Nonfarm payrolls-estimat på 175.000. Deres argument var at jobbveksten har en tendens til å avta i mai, når arbeidsmarkedet er stramt.

«Vi tror denne tendensen gjenspeiler den reduserte tilgjengeligheten av arbeidere på slutten av våren, før arbeidsstyrken for sommerjobber kommer i juni og juli», skriver Goldman Sachs, ifølge TDN Direkt.