<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyskland: økt eksport til Kina

Tysklands handelsbalanse overrasket positivt etter at eksporten til Kina økte til 8,5 milliarder euro.

Publisert 5. juni 2023 kl. 10.36
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 240 ord
ØKT EKSPORT: Olaf Scholz, Tysklands forbundskansler, kan se en økning i handelsbalansen etter at eksporten til Kina er opp over 10 prosent. Foto: Bloomberg

Tysklands sesongjusterte handelsbalanse viste et overskudd på 18,4 milliarder euro i april, opp fra 14,9 milliarder euro den foregående måneden. Det var på forhånd ventet et overskudd i handelsbalansen på 16 milliarder euro, ifølge Trading Economics.

I april 2023 økte den tyske eksporten med 1,2 prosent sammenlignet med mars 2023, etter å ha justert for kalender- og sesongfaktorer, viser nye tall fra det tyske statistikkbyrået Destatis. Samtidig sank importen med 1,7 prosent.

– Dette er en sterk start på andre kvartal for nettoeksporten, men vi tviler på om det vil være nok til å gi et løft til BNP-veksten, sa Claus Vistesen, sjeføkonom for eurosonen i Pantheon Macroeconomics, ifølge Reuters.

Den sesongjusterte eksporten til Russland falt med 17,8 prosent i april 2023 sammenlignet med mars, og endte på 0,7 milliarder euro.

Importen fra Russland sank med 7,6 prosent i april 2023 sammenlignet med mars 2023, og havnet på 0,3 milliarder euro.

USA og Kina de største

Tyskland eksporterte mest til USA i april 2023. Tyskland eksporterte varer til en verdi av 13,1 milliarder euro til USA, en økning på 4,7 prosent. Eksporten til Kina økte med hele 10,1 prosent til 8,5 milliarder euro. Importen av varer fra Kina kom på 12,9 milliarder euro, en økning på 1,9 prosent.

– Den midlertidige økningen i eksporten til Kina vil avta over tid, sa Carsten Brzeski, global leder for makroøkonomi i ING, til Reuters. Han la til at eksporten til Kina også ville lide som et resultat av geopolitiske endringer.