<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Gladmelding» trolig bare et blaff

President Recep Tayyip Erdogan holdt valgløftet om gratis gass, og senket tyrkisk inflasjon til under 40 prosent i mai. Men «gleden» blir trolig kortvarig.

  Publisert 5. juni 2023 kl. 11.17
  Oppdatert 5. juni 2023 klokken 14.04
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 422 ord
  GRATIS GASS: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holdt valgløfte i mai. Foto: NTB

  Tyrkiske konsumpriser steg 39,6 prosent på årsbasis i mai, viser tall fra TurkStat mandag. Dette var på linje med konsensus, men ned fra 43,7 prosent måneden før og inflasjonen har nå falt i syv måneder på rad siden toppen på nesten 86 prosent sist oktober. 

  Inflasjonstakten i Tyrkia har ikke vært lavere siden 2021, og henger ifølge Bloomberg først og fremst sammen med at president Recep Tayyip Erdogan holdt sitt valgløfte om gratis gass til husholdninger denne måneden. På månedsbasis var inflasjonen nær null for første gang på fire år.

  Trolig bare et blaff

  Mye tyder likevel på at lettelsen for tyrkiske forbrukere er et blaff. Kjerneinflasjonen, hvor de volatile energiprisene eksempelvis holdes utenfor, steg fra 45,5 prosent i april til 46,6 prosent i mai og viser at prispresset i økonomien fortsatt er høyt. 

  NY FINANSMINISTER: Mehmet Simsek ble presentert sammen med resten av regjeringen i helgen. Foto: NTB

  Tyrkias nye finansminister Mehmet Simsek uttalte søndag at «hovedmålet er å bekjempe inflasjon på rasjonelt grunnlag», og dagens tall viser tydelig at den kampen blir hard for den tidligere Merrill Lynch-strategen.

  Samtidig er den tyrkiske liraen under kraftig press og handles på rekordlave nivåer. Mandag ettermiddag står den i 21,23 mot dollar, tilsvarende en svekkelse på 1,3 prosent i dagens handel.

  Valutareserver tømt

  Markedet bekymrer seg først og fremst for Tyrkias eksterne finansiering, siden landets valutareserver er tømt og gjeld på over 200 milliarder dollar kommer til forfall. Håpet er at den markedsvennlige Simsek –som har vært finansminister under Erdogan tidligere – kan styre landet mot en mer ortodoks økonomisk politikk. Dette håpet bidrar til å løfte Istanbul-børsen 2,6 prosent mandag.

  Erdogan har ført en omstridt rentepolitikk og vært urokkelig på at lavere renter fører til lavere inflasjon. Han har derfor møtt stigende priser med kutt i en styringsrente som i dag er på 8,5 prosent.

  – Stans stimulansene

  Sjeføkonom Robin Brooks i Institute for International Finance (IIF) kom i forrige uke med en oppskrift på hvordan Tyrkia skal få stabilisert valutaen.

  «Tyrkia har vokst altfor raskt på grunn av massive kredittstimulanser som har skapt store underskudd på handelsbalansen og derfor depresieringspress på liraen. Stans i de omfattende stimulansene vil redusere underskuddet og stabilisere liraen», skrev han i et annet Twitter-innlegg.