<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Avlyser rentekutt

Den amerikanske økonomien fortsetter å vise styrke, og investorene tviler nå på om Federal Reserve kommer med rentekutt i år.

  Publisert 5. juni 2023 kl. 13.58
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 375 ord
  I ENDRING: Forventningene til hva Federal Reserve vil gjøre med renten utover i 2023. Foto: Bloomberg

  Amerikanske renteforventninger er i endring, særlig etter fredagens arbeidsmarkedsrapport som viste mye sterkere sysselsetting enn ventet. Konsensus peker nå mot at Federal Reserve holder styringsrenten uendret på juni-møtet, mens sentralbankens kjøreplan for resten av året er mer i det blå. 

  Derivatmarkeder viser at investorer nå venter en styringsrente på 5 prosent ved utgangen av 2023, opp fra like over 4 prosent for en måned siden, melder Wall Street Journal og støtter seg på tall fra Tradeweb.

  Styringsrenten ligger nå i intervallet 5,00-5,25 prosent.

  Børsrally for de få

  Forventninger om rentekutt senere i år har sendt S&P 500 opp nesten 20 prosent fra bunnen i oktober, godt hjulpet av kraftig oppgang for store teknologiselskaper.

  – Nasdaq har steget kraftig grunnet bare noen få selskaper, men de fleste øvrige sektorer har falt. Dette gjenspeiler virkelig hvor nervøse investorer er for hva det kan bety at ingen rentekutt kommer, bemerker porteføljeforvalter Rhys Williams i Spouting Rock Asset Management overfor avisen.

  Samtidig har inflasjonen bitt seg fast i langt sterkere grad enn forventet. For et år siden pekte konsensus mot 2,0 prosent inflasjon på årsbasis fra midten av 2023. I april kom totalinflasjonen inn på 4,9 prosent.

  – Et stramt arbeidsmarked betyr at Fed kanskje dropper renteøkninger denne måneden, men vurderer en ny renteøkning på sitt neste møte i sommer. Narrativet vil bli «vent og se hva skjer», før beslutningen i juli vil avhenge av makrotallene, sier sjefstrateg Rich Steinberg i Colony Group.

  Korte renter stiger

  Den svekkede troen på rentekutt har løftet korte amerikanske statsrenter, som følger Fed-forventninger tett. «2-åringen» endte på 4,501 fredag, og fortsetter opp til 4,55 prosent mandag. Ved utgangen av april sto den i 4,064 prosent. Rentehoppet hindret ikke S&P 500 i å stige markant fredag – men avisen minner om at stigende renter sendte den brede indeksen ned nesten 20 prosent i fjor.

  En meglersjef i Wells Fargo, John Gregory, hevder overfor Wall Street Journal at muligheten for store gevinster hvis USA unngår resesjon er det som likevel holder investorene inne i aksjer.

  – Det finnes nok positive nøkkeltall der ute som får folk til å tro på en myk landing. Hvis det er tilfellet, føler investorene at de må være investert, men nedsiderisikoen er at resesjonen blir mer alvorlig enn antatt, sier han.