<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Sendte sjokkbølger gjennom markedene

Overraskende renteøkninger i Canada og Australia har fått fart på forventningene til at USA og Fed følger etter allerede i neste uke.

Publisert 8. juni 2023 kl. 09.55
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 521 ord
OVERRASKET: Senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote. Foto: Swissquote

Bank of Canada (BoC) overrasket onsdag markedene med å heve styringsrenten fra 4,50 til 4,75 prosent, og bidro til å sende amerikanske renteforventninger opp. Samtidig surnet stemningen på Wall Street.

HVA GJØR HAN? Ny rentebeslutning venter for USAs sentralbanksjef Jerome Powell i neste uke. Foto: Bloomberg

«Renteøkningen sendte sjokkbølger på tvers av finansmarkedene. BoC-beslutningen om å heve rentene igjen etter en to møters pause, samt den overraskende renteøkningen fra Reserve Bank of Australia (RBA) dagen før har gitt næring til sentralbankhauker verden rundt og fikk også fart på forventningene til renteøkninger fra Federal Reserve», skriver senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote i torsdagens oppdatering.

Fed følger etter?

Handelsbanken Capital Markets påpeker også i sin morgenrapport torsdag at markedet nå spekulerer i om Federal Reserve kan gjøre samme trekk som BoC og RBA ved å heve allerede på sitt møte i neste uke.

Markedet priser torsdag inn en 36,8 prosents sannsynlighet for at Fed hever renten med 25 basispunkter til 5,25-5,50 prosent på møtet i neste uke, noe som er markant opp fra 24 prosent ett døgn tidligere. Til møtet i juli prises det inn over 70 prosents sannsynlighet for minst en 25 basispunkters renteøkning.

«Nå er det viktig å merke seg at Fed ikke er tilhenger av denne type overraskelser, så prising av forventninger før rentemøter er generelt presise», fortsetter Swissquote-analytikeren.

Sensitiv «2-åring»

Ukens renteoverraskelser har fornyet presset på 2-årige amerikanske statsobligasjoner, som er svært sensitive for endringer i den amerikanske styringsrenten. Renten på «2-åringen» er torsdag oppe i 4,58 prosent, mens «10-åringen» står i 3,81 prosent.

FIKK PÅMINNELSE: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

«Blir Fed-forventningene mer haukete, vil vi trolig se «2-åringen» nærme seg 5 prosent. Men den potensielle oppsiden for 10-årsrenten er mye mindre, siden de aggressive renteøkningene fra en-gang-for-tålmodige-men-nå-for-utålmodige Fed-styremedlemmer vil dytte verdensøkonomien inn i et dypere kaos i andre halvår. Økte sannsynligheter for en potensielt dypere resesjon vil uunngåelig komme tilbake til overflaten og utvide gapet mellom 2- og 10-årsrenten», skriver Ozkardeskaya videre.

– En påminnelse

I DNB Markets merker seniorøkonom Kyrre Aamdal seg at lange amerikanske statsrenter torsdag morgen er opp over 10 basispunkter fra onsdag morgen. 

«Renteøkningene fra Australia og Canada kan ha gitt markedene en påminnelse om at rentene ikke har nådd toppen ennå. I går ble 3 måneders Nibor fastsatt til 4,07 prosent, opp 6 basispunkter fra dagen før til det høyeste nivået siden 29. desember 2008. Litt av gårsdagens oppgang kan tilskrives forventningene til renteøkninger, men i hovedsak var det økt påslag i pengemarkedet som trakk opp», skriver han i torsdagens morgenrapport.