<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter to ekstra rentehevinger

SSB senker sine prognoser for Norge, men hever inflasjonsanslaget kraftig. Det gir to ekstra rentehevinger.

    Publisert 9. juni 2023 kl. 08.02
    Oppdatert 9. juni 2023 klokken 08.17
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 289 ord
    MER PESSIMISTISK: Thomas von Brasch og SSB senker sine prognoser betydelig. Foto: Are Haram

    Norske utsikter er langt dårligere, mener SSB nå.

    I mars ventet SSB et fall i fastlandsveksten til 1,3 prosent i år og så forsiktig opp de neste par årene. Konsumveksten var ventet å stupe, men fortsatt holde seg positiv med 1,2 prosent.

    Nå er anslaget for konsumveksten halvert, men SSB holder på at fastlands-BNP vil vokse med 1,3 prosent. Bak det svake konsumet ligger høyere rente, og langt svakere kronekurs.

    Mye høyere inflasjon

    Inflasjonsprognosene for i år var på 5,0 og 5,4 prosent for henholdsvis KPI og KPI-JAE, mens lønnsveksten ble anslått til 5,0 prosent. Dette ville få Norges Bank til å heve renten til 3,25 prosent, for så å stoppe, trodde SSB i mars. 

    Alt dette er endret mye i SSBs ferskeste prognoser. Nå venter SSB en styringsrente på 3,75 prosent tidlig i høst. Det betyr en renteheving kommende uke, og så en siste i september. 

    På bare tre måneder er SSBs kronekursprognose kraftig endret. Nå tror ikke SSB lenger på en gjennomsnittskurs på 11,14 mot euro, men på 11,62.  

    Dette innebærer en svekkelse på 11,4 prosent for den importveide kronekursen.

    Dette bidrar til at SSB nå tror på en inflasjon på 5,6 prosent, og en kjerneinflasjon på 6,0 prosent i år, oppjusteringer på hele 0,6 prosentpoeng. Fredag kom også SSB med konsumpristall for mai, der kjerneinflasjonen satte ny historisk rekord.

    SSB tror ikke lenger at Norges Bank vil klare å få inflasjonen tilbake til inflasjonsmålet på 2,0 prosent, i hvert fall ikke før 2027.

    Boligprisfall

    Arbeidsledigheten ventes å stige, men først i 2025 er den marginalt høyere enn før pandemien.

    SSB tror at årets lønnsvekst blir 5,3 prosent, men så faller lønnsveksten fort til 4-tallet. 

    Den svake privatøkonomien gir et klart boligprisfall i år, og så tilnærmet flate priser de neste årene.